”Sluta att kritisera jourcentralen i Tanumshede”, skriver Erland Svenson, pensionerad distriktsläkare. Arkivbild.
”Sluta att kritisera jourcentralen i Tanumshede”, skriver Erland Svenson, pensionerad distriktsläkare. Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Sluta misskreditera jourcentralen i Tanumshede

”Det är orimligt att lilla Strömstad skall ha ett fullt fungerande sjukhus, det blir extremt dyrt, tar resurser från andra delar av regionen”, skriver pensionerade distriktsläkaren Erland Svenson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Jag börjar tröttna på dessa ständigt klagande insändare som publiceras i Strömstads Tidning främst av gruppen Jour Strömstad och av lokala politiska partier.

Lite fakta: Strömstads och Tanums kommuner har ungefär lika många invånare, cirka 13.000. Båda kommunerna har många sommarboende då befolkningen mer än dubbleras. Tanums kommun är Bohusläns till ytan största kommun, mer än dubbelt så stor som Strömstads kommun. Från norr till söder hela 80 kilometer. Vägsträckan från Strömstads centrum till Tanumshede jourcentral är inte längre än vägen från Tanumshede till Strömstad, båda är 36 kilometer.

Strömstad har haft ett sjukhus, men det är nedlagt sedan snart 30 år. Byggnaden finns kvar med specialistmottagningar. Vuxenpsykiatriska mottagningen finns kvar (mottagningen i Tanumshede flyttade för länge sedan till Strömstad). Man har specialistmottagningar för barn och ungdom, gynekologi, kardiologi (hjärtvård), öron-näsa-hals-mottagning och ögon. Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen har funnits där i många år men har haft stora problem och är (tillfälligt?) nedlagd.

ANNONS

Jourcentralen i Tanumshede har förmånliga öppettider för de akuta problem som kan handläggas av primärvården

Röntgenavdelningen finns kvar i Strömstad och uppskattas av Tanums patienter och av oss läkare då man ger bra service och det är lätt att få tid. Vi tycker inte det är ett större problem att man får åka en bit.

Jourcentralen i Tanumshede har förmånliga öppettider för de akuta problem som kan handläggas av primärvården. Vardagar 17.00–24.00 och lördag, söndag och helgdagar 17.00–24.00. Det är generösa öppettider och långt mer än de flesta jourcentraler i övriga Sverige. Där får man den service och behandling som primärvården klarar handlägga.

Strömstad har två bra fungerande vårdcentraler med öppettider 7.00 respektive 7.30 till 17.00 respektive 17.30. Det förs krav att dessa vårdcentraler skall ha betydligt längre öppettider på kvällen eller att ha en jour i Strömstad öppen hela dygnet. Ett sådant förslag skulle föra med sig en försämring dagtid med längre väntetider för läkarbesök. Det fattas många allmänläkare i hela Sverige och det är viktigt att värna dessa fungerande vårdcentraler. Jag har under åren sett hur snabbt väl fungerande vårdcentraler kan rasa.

Jag manar: sluta att kritisera jourcentralen i Tanumshede. Värna om era vårdcentraler.

Jour Strömstad och förvånande nog den politiska majoriteten med kommunalråd Kent Hansson i spetsen verkar inte inse vad som krävs för att åter skapa ett fungerande sjukhus med jourverksamhet dygnet runt. Det är orimligt att lilla Strömstad skall ha ett fullt fungerande sjukhus, det blir extremt dyrt, tar resurser från andra delar av regionen. Men framför allt kommer det kräva massor av personal, läkare, sjuksköterskor. Ni borde veta att det är sådan personalbrist inom Nu-sjukvården att man är tvungna att stänga vårdavdelningar.

ANNONS

Jourcentralen i Tanumshede skall tjäna befolkningen i Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Lysekil som inte kräver sjukhusets resurser.

Jag förstår er stolthet att kalla er stad och ha ett eget sjukhus. Jag manar: sluta att kritisera jourcentralen i Tanumshede. Värna om era vårdcentraler. Strömstadsborna kommer som alla kommuninvånare i norra Bohuslän även i fortsättningen få samma tillgång till öppenvårdsspecialister och vid akuta allvarliga sjukdomar finns kompetent ambulanspersonal som kan bedöma och ge behandling och säker transport till akuten på Näl.

Erland Svenson, Fjällbacka

Pensionerad distriktsläkare men vikarierar ibland

ANNONS