Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer till Stortinget med en budget.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer till Stortinget med en budget. Bild: Stian Lysberg Solum

Karl af Geijerstam: Slagsvold Vedums politik: Vinmonopolet först!

Arbeiderpartiet och Senterpartiet slår till mot gränshandeln när finansminister Trygve Slagsvold Vedum lägger sin första budget.

ANNONS

Det är inte lätt för en tillträdande norsk regering att påverka den första statsbudgeten. I Norge är det nämligen den avträdande regeringen som lämnar budgetförslag till nästa år och sedan avgår den. Detta skedde när Stortinget öppnade i oktober. En ny regering har mycket lite tid att göra ändringar den första statsbudgeten.

Statsminister Jonas Gahr Støre (A) och finansminister Trygve Slagsvold Vedum (S) gav sina ministrar i princip en helg att komma in med förslag på vilka ändringsförslag som den nya regeringen skulle komma med.

Tidigare i veckan tog den nye finansministern sin dieselpickup från tjänstebostaden till Stortinget för att leverera ändringarna i statsbudgeten. Arbeiderpartiet och Senterpartiet hade inte legat på latsidan. En hel del siffror i Erna Solbergs budget blev ändrade och särskilt en ändring påverkar gränshandeln.

ANNONS

År 2014 infördes en regel i Norge om att man kunde byta ut införselkvoten av tobak mot 1,5 liter vin eller öl, efter ett förslag från Fremskrittspartiet. Men denna regel tas nu bort. Orsaken? Drygt 100 miljoner norska kronor räknar regeringen med att staten får i ökade skatteintäkter, eftersom norrmännen kommer att öka sina inköp i Vinmonopolet istället, tror regeringen.

Pandemin har visat med all önskvärd tydlighet att Systembolaget och Vinmonopolet har fungerat som kommunicerande kärl. Det har också visat sig för all handel med mat. Konsumtion som har försvunnit från Sverige har skett i Norge, med ökade skatteinkomster för Norges del. Men också till priset av försvunna jobb i Sverige, vilket drabbat bland annat norra Bohuslän, västra Värmland och Jämtland. Godis, tobak och alkohol är varor som är mycket billigare i Sverige. Det är uppenbart att regeringen riktar in sig mot en vara som de tror kommer att minska gränshandeln och öka de egna skatteinkomsterna.

Men de icke-rökande eller icke-snusande norrmännen får andra presenter av den norska regeringen. Det blir en ökning av skatten på bensin och diesel, men lägre än den som Erna Solbergs regering föreslog. Den tidigare klimatministern Sveinung Rotevatn (V) konstaterar att regeringens politik medför 1,5 till 2 miljoner ton högre utsläpp än i det ursprungliga förslaget.

ANNONS

Regeringen sänker avgifterna på ström och utökar rätten att begära reseavdrag i deklarationen. Det innebär att det blir billigare att ladda Teslan och i praktiken mer pengar i plånboken hos familjer som bilpendlar.

För en familj som bor nära gränsen innebär regeringens politik att man får ta med sig en mindre mängd vin eller öl tillbaka till Norge. Men å andra sidan kanske familjerna har råd att åka oftare till Sverige istället? Så har nog inte Trygve Slagsvold Vedum tänkt, men det kan ju bli konsekvensen. Kommande års försäljningsstatistik hos Vinmonopolet och Systembolaget blir därför intressant läsning. Vedums politik kan sammanfattas i en enkel paroll: Vinmonopolet först!

Länkar

Regeringens pressmeddelande om tax free

Minskad alkoholkvot kan påverka gränshandeln

Pressmeddelande: En ny og mer rettferdig kurs for hele Norge

Lyssna på Aftenpodden

ANNONS