Per Midtvedt, Miljöpartiet
Per Midtvedt, Miljöpartiet Bild: Josephine Ahl

Skolan är nyckeln för att hålla hela kommunen levande och för att bredda vårt näringsliv

Strömstad växer, även utanför centralorten. År 1995 bodde 47 procent av Strömstads invånare utanför vår centralort, de senaste siffrorna från 2020 visar att andelen har minskat till 33 procent.

ANNONS
|

Mellan åren 1995 och 2020 har dock antalet invånare som bor utanför centralorten växt med cirka 20 personer per år vilket betyder att det har skett en tillväxt även utanför centralorten.

Mycket tyder på att trenden med centralisering är på väg att vända i Sverige. I samband med att hemarbete för många blev både möjligt och nödvändigt under pandemin var det många som valde att flytta ut från de större städerna till lugnet på landsbygden.

Företag som nu vill behålla sina kompetenta medarbetare erbjuder hemarbete och företag flyttar ut sina huvudkontor från städerna till mindre orter eftersom medarbetarna ändå inte jobbar där dom bor. Här ser jag stora möjligheter för en kommun som Strömstad.

ANNONS

Vi kan erbjuda en fantastisk natur, ett rikt kulturliv, en trygg uppväxtmiljö och vi har en väl utvecklad digital infrastruktur. Att vi har en förhållandevis stor centralort kan här vara en fördel för oss jämfört andra närliggande kommuner då det nog är lättare att flytta ut ”på landet” om det inte är allt för långt bort till det man behöver.

Strömstad har ett väldigt bra strategiskt läge i en värld som är i snabb digital utveckling. Att bo på Koster, Tjärnö eller i Näsinge och arbeta för en arbetsgivare någon annanstans i världen är idag fullt möjligt och kommer bli allt vanligare.

Om man arbetar hemifrån vill man ha sina barn i närheten och man kommer därför välja att bosätta sig där det är möjligt att kombinera att bo på landet och att det finns en skola i närheten.

Det har aldrig varit lättare att driva små skolor och vi har aldrig haft större behov av våra små skolor än vad vi har idag. Våra landsbygdsskolor kommer behövas om vi ska ge alla våra barn den bästa utbildningen och om vi ska lyckas bredda vår befolkningsbas, bredda vårt näringsliv och hålla hela kommunen levande.

Att pausa eller lägga ner en småskola innebär att man startar en självdestruktiv spiral som gör att Strömstad går miste om en unik möjlighet. Därför tycker Miljöpartiet att vi måste se det stora perspektivet när vi tar beslut om vilka skolor vi ska ha i Strömstad.

ANNONS

Per Midtvedt,

Miljöpartiet Strömstad

ANNONS