Stein Rukin, Jour Strömstad.
Stein Rukin, Jour Strömstad. Bild: Marita Adamsson

Sätt dig in i den större bilden i stället för att kritisera oss

Stein Rukin: ”Vi kan trösta Dr. Svenson med att både invånarna, lokalpolitikerna och vi inom Jour Strömstad har en betydligt djupare kunskap om den totala bilden än han själv tycks ha.”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik till Dr. Erland Svenson.

LÄS MER:Sluta misskreditera jourcentralen i Tanumshede

En pensionerad läkare i Fjällbacka, Dr. Erland Svenson, som vikarierar ibland, är upprörd över att politiker i Strömstad och Jour Strömstad skriver insändare och klagar på brister i sjukvården.

Sen förklarar han hur bra denna sjukvård är och hur dyrt det är att bedriva sjukvård och att vi i Strömstad borde veta att det är sådan brist på personal inom Nu-sjukvården att man är tvungen att stänga vårdavdelningar. Han blir ”förvånad” över att den politiska majoriteten och självaste kommunalrådet inte är medvetna om kostnaderna för sjukvård för att sedan ”mana oss” att sluta att kritisera vårdcentralen i Tanum.

ANNONS

Avslutningsvis upplyser han om att det finns ambulans som vid behov kan ge trygg transport till Näl. Det hela är rätt patetiskt och naivt i överkant.

Vi kan dock trösta Dr. Svenson med att både invånarna, lokalpolitikerna och vi inom Jour Strömstad har en betydligt djupare kunskap om den totala bilden än han själv tycks ha. Om han är intresserad av hur det ligger till i verkligheten kan han studera regionens utvärderingsrapport för Tanums jourcentral 2019-11-20.

Har man till exempel en bruten arm eller fot så får man ändå ingen hjälp i Tanum

Där konstaterar man att vårdcentralen med utökat öppethållande inte avlastar Näl vilket var en väsentlig förutsättning för etableringen. Den är enligt rapporten bemannad med stafettläkare för en årlig kostnad av 15 miljoner. Det var tydligen lite brant även för regionen som efter sommaren beslöt att reducera öppethållandet. Kanske för att väldigt många i Strömstad föredrog att besöka läkarcentralen i Halden som har öppet hela dygnet.

Har man till exempel en bruten arm eller fot så får man ändå ingen hjälp i Tanum eftersom man inte har röntgen. Sådan finns fortfarande i Strömstad och ger enligt Dr.Svenson bra service trots att den ligger i det sjukhus som enligt honom själv är nerlagt sedan 30 år. Alla som bor i Strömstad vet att sjukhuset berövats hela sitt ursprungliga sjukvårdsutbud. Och att just det inte kommer tillbaka. Men det har ingen heller begärt.

ANNONS

Om man återinförde en kvälls- och helgjour skulle det avlasta Näl och Strömstadsborna skulle slippa att resa 30 mil

Vad vi kräver är att den sjukvård som fanns i sjukhuset fram till dess att regionen misslyckades kapitalt med att upphandla ett nytt vårdföretag som kunde ta över 1 november 2022 skall få vara kvar även framledes. I dag drivs den motvilligt av Nu-sjukvården under 2023, men därefter finns inga garantier. Vi ser idag hur regionen plockar bort bitar av utbudet, nattjour, kvällsjour, dialys sjuktransporten Ronden och nu senast rehabiliteringsavdelningens bassäng i sjukhuset. Om man återinförde en kvälls- och helgjour skulle det avlasta Näl och Strömstadsborna skulle slippa att resa 30 mil för att sitta i kö på Näl-akuten.

Så bäste Dr.Svenson, varför inte sätta dig in i den något större bilden i stället för att kritisera dem som försöker få till en förbättring av situationen. Någon slags nedlåtande tillrättavisning eller mästrande kommer man inte långt med i den här staden.

Stein Rukin

Jour Strömstad

ANNONS