Debatt: S misslyckande kostar skjortan för Fyrbodals hushåll

”Det är tydligt att vi under Socialdemokraternas tid i regeringsställning legat i topp vad gäller såväl priset på diesel som bensin”, skriver M-debattörerna Edward Riedl, Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm.

ANNONS

Replik till Paula Holmqvist, Mats Wiking och Louise Thunström, Socialdemokraterna.

LÄS MER:Det är regeringen som sviker hushållen

Man kan undra om Fyrbodals tre S-märkta riksdagsledamöter Holmqvist, Wiking och Thunström mest befinner sig i Stockholm åkandes taxi eller tunnelbana mellan viktiga möten när man läser deras verklighetsfrånvända replik.

TT rapporterade flera gånger under 2021 och 2022 hur de svenska dieselpriserna låg i topp tre i världen. Under långa perioder var dieseln överlägset dyrast här i Sverige. EU-kommissionen rapporterar löpande siffror över drivmedelspriserna i Europa och det är tydligt att vi under Socialdemokraternas tid i regeringsställning legat i topp vad gäller såväl priset på diesel som bensin. Trots Moderaternas skattesänkningar på bensin och diesel ligger Sverige fortfarande kvar i pristoppen.

ANNONS

Därför kommer vi ta ytterligare steg för att pressa ner de svenska drivmedelspriserna. Genom att minska reduktionsplikten till EU-minimum kan vi radikalt sänka framförallt priset på diesel. Det är viktigt för såväl vanliga människor och familjer som för näringslivet, inte minst här i Fyrbodal där vi inte har tillgång till vare sig Stockholms taxiutbud eller tunnelbanenät.

Elstödet till företag är redo från 30 maj

Socialdemokraternas ledamöter verkar inte vilja ta åt sig av fakta men låt oss upplysa om att det var Socialdemokraternas elstöd som inte gick till norra Sverige. Vår nya regerings andra elstöd kommer däremot gå till hushåll i hela Sverige och kommer att börja betalas ut under kommande veckor. Elstödet till företag är redo från 30 maj och eftersom utbetalningssystemet är på plats kommer utbetalningarna kunna starta omedelbart. Att vissa fått stora belopp i elstöd beror bland annat på att många bönder driver sin verksamhet som enskilda näringsidkare, och således får del av hushållsstödet istället för företagsstödet. Det är beklagligt att S-trion inte låtsas känna till dessa fakta och istället verkar vilja föra läsarna bakom ljuset.

Men det allvarligaste är nog att S inte vill ta ansvaret för att de i regeringsställning förde en ansvarslös energipolitik som ledde fram till avveckling av fullt fungerande kärnkraft. En avveckling som i sin tur har lett till ett instabilt elsystem, skenande elpriser och en inbromsning av den svenska klimatomställningen. Nu har vår nya moderatledda regering påbörjat det mödosamma arbetet med att återuppbygga det svenska elsystemet. Ett arbete som dock kommer ta tid. Därför behövs elstödet för att hushåll och företag inte ska behöva ta hela smällen av den misslyckade rödgröna politiken.

ANNONS

Det hade varit välkommet om Socialdemokraterna ville samarbeta om detta

Sverige befinner sig i ett mycket svårt ekonomiskt läge. I detta läget tar den moderatledda regeringen ansvar genom att bekämpa inflationen samtidigt som vi stöttar de hushåll som har de allra minsta marginalerna. Inflationen är just nu löntagarnas och pensionärernas värsta fiende, den gräver hål i människors personliga ekonomi, och vi måste därför alla hjälpas åt för att bekämpa den. Det hade varit välkommet om Socialdemokraterna ville samarbeta om detta, istället för att skylla sina egna misslyckanden på Sveriges nya regering.

Edward Riedl (M)

ordförande i finansutskottet

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Ann-Sofie Alm (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

ANNONS