Mikael Andersson: Redaktionsrutan: Därför bör du gå på kommunfullmäktige

Jag tycker inte att vi journalister ska skriva folk på näsan.

ANNONS
|

Att resonera och reflektera i en krönika är en sak, att ta tvär ställning för en det ena är något annat. Det lämnar vi till politiker, ledarskribenter och andra mer eller mindre professionella tyckare som gillar att häva ur sig sina åsikter lite här och där.

Med det sagt: Jag tycker att det är varje medborgares skyldighet att åtminstone någon gång i sitt liv gå på ett kommunfullmäktige. Eller åtminstone, när vi i dag har den möjligheten, följa sitt kommunfullmäktige på den livesändning som brukar finnas på kommunernas hemsidor.

Ikväll (torsdag) samlas till exempel Strömstads högst beslutande församling i det anrika stadshuset för debatt, diskussion och diverse beslut. Här sitter de kommunpolitiker som du valt och bestämmer om Strömstads framtid, enkelt uttryckt.

ANNONS

I ärlighetens namn så är många av besluten redan fattade i nämnden och utskott, och de omröstningar som görs i fullmäktige, om till exempel budget och översiktsplaner, har redan stötts och blötts i kommunens vindlande korridorer och torra konferensrum. Mycket bakom stängda dörrar, inte per automatik tillgängliga för allmänheten.

Men i fullmäktige kommer allt upp till ytan, här sker de stora offentliga debatterna mellan de lokala politikerna, och du som medborgare har en chans att faktiskt få reda på vad just dina folkvalda tycker i olika frågor. Det är viktigt för din egen möjlighet att påverka din och dina närmastes framtid. Politik spelar roll, det är en vilja att förändra och vrida samhället i olika riktningar, utifrån sin politiska övertygelse. Även om det på kommunal nivå kan handla mer om enskilda sakfrågor, en skola här, en danslokal där, än djuplodande ideologiska diskussioner.

Som journalist och företrädare för Strömstads Tidning kanske jag hellre borde tycka att du kan läsa allt det viktiga som sker på fullmäktige i vår tidning. Och vi bevakar de frågor som vi tror har störst allmänintresse hos våra läsare, så är det ju. Men det var länge sedan media hade monopol på information och jag väljer att istället se detta som en möjlighet. Om fler blir intresserade av den lokala politiken, tror jag också att fler vill ta del av vår journalistik om lokala frågor, där politiken spelar en stor roll.

ANNONS

Så spana in fullmäktige. Det är ett av få politiska möten som är öppet för allmänheten. Du får inte gå dit och höja din röst hursomhelst, det finns en mötesordning som måste respekteras. I grunden handlar det om demokrati, att vi väljer våra företrädare och ger dem en stor rätt att faktiskt besluta om mycket som påverkar oss i vår vardag.

Visst, frågan om ”Byte av revisionsbolag för Strömstads kommuns stiftelser” kanske inte väcker något jättestor engagemang. Men jag törs lova att några frågor som kommer upp, bland annat de omdiskuterade danslokalerna och trösklarna i Idefjorden, kan väcka både debatt och ett visst intresse hos en större publik.

Vi kommer att vara där, vi kommer att skriva om det, men som en medveten medborgare, ta chansen du också.

Mikael Andersson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Strömstads Tidning

ANNONS