1. Politiker är människor. Det kan vara lätt att glömma det ibland när det kliar i fingrarna och det är dags att slänga ur sig nästa dräpande uppdatering på Facebook. Det finns nog ingen grupp av människor som får så mycket skit hällt över sig, dag efter dag, som politiker. På alla nivåer. Relevant kritik är en sak, att förlöjliga, förljuga och förnedra är något helt annat. Gränsen är inte ens hårfin.
Det här gäller också till viss del oss journalister. Nu vill jag vara den förste att hävda att politisk journalistik som regel är relevant, och att många av de granskningar som görs av politiker och politiska skeenden är viktig. Konstigt vore väl om jag tyckte något annat. Men det finns också exempel på drev, tappade perspektiv och relevanta granskningar som slutat närmast i smutskastning. Här har mitt skrå ett ansvar, att alltid jobba utifrån den medieetiska kompass som ska vara skriven i våra hjärtan. Vi lyckas ofta, inte alltid, men som regel betydligt bättre än gängse Facebookkrigare.
2. Politik är en vilja att förändra. Förändring kräver inflytande och inflytande kräver makt. I sakens natur ligger också att alla kan inte ha makt samtidigt, som exempelvis i en kommunal demokrati, där vi väljer våra företrädare vart fjärde år.
Att komma till makten, att få det inflytande som leder till förändring kan kräva vassa armbågar, att en får ge vika när en annan kliver fram, och en viss hårdhudhet. Spelet om makten finns på alla nivåer, om det så handlar om det amerikanska presidentvalet, eller att fördela poster i olika nämnder och utskott efter ett kommunval i Strömstad.
3. Politiker måste ta ansvar för sina beslut. Självklart kan tyckas, men inte alltid så lätt. Särskilt när besluten leder till debatt och diskussion, något vi sett prov på senaste tiden bland annat i Strömstad. Det kan blåsa rätt snålt om öronen, ibland till och med stormvindar. Det är man kanske van vid i Bohuslän, men likväl kan det naturligtvis vara både tufft och jobbigt.
Här tror jag att det är viktigt att ha ett sammanhang som man litar på och kan söka stöd hos, och där man diskuterar igenom de beslut som är på g, och som har potential att väcka kritik. Ett litet råd på vägen bara som säkert redan finns skrivet i "Handbok för politiker" i första kapitlet. Men ibland får jag intrycket av att den boken inte är särskilt välläst.
Vad har nu detta med journalistik att göra? Ja, tro det eller ej, men jag månar faktiskt om våra lokala politiker. De är viktiga. Vårt demokratiska system förutsätter politiker som vill lägga tid, kraft och engagemang på förändring, inflytande och makt. Och det är ett demokratiskt problem att färre väljer den politiska banan, inte minst på lokal nivå. Eller väljer att hoppa av när de landar i att det tryck som de möts av inte är mödan värt.
Vi har nog alla ett ansvar att skapa ett klimat som gör det möjligt att vara politiker. Journalistiken ska inte stryka medhårs, sluta ställa kritiska frågor eller undvika tuffa publiceringar. Men vi måste ta ansvar för det vi rapporterar och vara sakliga och korrekta. Vad det handlar om för dig, för enskilda, för politiska grupperingar och för andra i samhället, det får ni själva lista ut.
Ha nu en riktigt fin och skön påskhelg
Mikael Andersson
chefredaktör och ansvarig utgivare
Strömstads Tidning