Johan Abrahamsson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland, har hamnat i blåsväder. (arkivbild)
Johan Abrahamsson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland, har hamnat i blåsväder. (arkivbild) Bild: Olof Ohlsson

Karl af Geijerstam: Omdömeslöst av Johan Abrahamsson (M)

Moderaternas länsordförande Johan Abrahamsson (M) fick lägga sig platt efter att partiledningen hade ett allvarligt samtal med honom. Något annat var inte att vänta.

ANNONS

Under onsdagen rapporterade P4 Skaraborg att Moderaternas ordförande i Västra Götaland, Johan Abrahamsson, hade delat innehåll som är sexistiskt, homofobt och rasistiskt i chattar på sociala medier. Abrahamsson erkände detta, men menade först att det var oskyldig ”buskishumor”. Efter att biträdande partisekreteraren Karin Juhlin hade ett allvarligt samtal med Abrahamsson gjorde han emellertid en så kallad pudel.

I ett inlägg på Facebook skrev han bland annat att ”denna typ av humor är grov och omdömeslös” och att han önskar att han kunde göra detta ogjort. ”Jag förstår att skämten är olämpliga”, skrev han också.

Men varför förstod han inte detta från början? Om han i sitt ”dagliga arbete stått upp för jämställdhet och likabehandling i samhället” – hur kommer det då sig att han under flera års tid delade vidare bilder som förmedlade en världsbild och ideologiska ståndpunkter som han i det offentliga tog avstånd från? Det förefaller naivt och omdömeslöst att dela bilder på detta sätt och riskera sin ställning.

ANNONS

Kontrasten mellan bildernas innehåll och Johan Abrahamssons offentliga gärning som kommunalråd i Mariestad är stor. Moderaterna fick 43,4 procent i senaste valet. Nästan 37 procent av moderata väljarna kryssade Abrahamsson. Det är svårt att tänka sig att han skulle ha fått sådant förtroende om han hade delat dessa bilder offentligt på sociala medier. Av allt att döma vore det inte likt honom, vilket gör hans agerande märkligt.

Johan Abrahamsson har nog anledning att ångra vem han delade bilder med. Det visade sig senare att uppgiftslämnaren till P4 Skaraborg var det förra oppositionsrådet Rasmus Möller (M) i Lidköping. Möller fick lämna sina politiska uppdrag år 2022 under skandalartade omständigheter. Två restauranger (i Mariestad och Karlsborg) som formellt ägdes av hans far hade stora skulder och förlorade alkoholtillstånd. Det som gjorde att Moderaterna förlorade förtroendet för Möller var att han för partiet hade mörkat hur stor inblandning han hade i att driva bolagen.

Det är skillnad på vänner, partikamrater och före detta partikamrater. Möller vill inte betrakta sitt agerande som en hämnd, men medger för P4 Skaraborg att det är en ”personkonflikt” som ligger bakom. Att Möller nu två år efter sin avgång väljer att sticka kniven i Abrahamssons rygg ger inte smickrande bild av partipolitiken.

ANNONS

En bild säger mer än tusen ord. Det är en sanning som propagandister vet sedan århundraden. Politiska affischer med stort genomslag finns med i historieböckerna på grund av att de faktiskt gjorde skillnad. I dagens värld har tryckpressarna ersatts av sociala medier och chatprogram. Var och en som delar en bild blir också ansvarig för att sprida den ideologi och världsbild som bilden förmedlar, detta oavsett om det sker privat eller offentligt. För någon som verkar i det offentliga och söker väljarnas förtroende torde detta vara självklart och den insikten borde också Johan Abrahamsson haft. Nu hade han i alla fall (till slut) omdömet att be om ursäkt. Det blir antagligen det som gör att han kan sitta kvar på sin post.

ANNONS