Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Nyheterna ska komma från dem som berörs

Ingalill Sundhage: Att enbart referera nyheterna är inte tillräckligt intressant för att nyheten ska komma igenom bruset

ANNONS
|

Medierna har nu för tiden fullt upp med att navigera i den digitala världen och skillnaden är stor jämfört med när vi bara hade en enda produkt - papperstidningen - att erbjuda. Man hör också då och då från före detta chefer 60+ i branschen, att dagens journalistik är inne på fel väg och tycker det var bättre förr när ett referat var ett referat och journalisten iakttagaren som förmedlade händelser och synpunkter. I dag får den typen av journalistik vika ner sig och i stället får åsikterna i journalistiken tar över mer och mer, hävdas det i debatten. Och visst kan man fundera över varför det är så populärt när journalister intervjuar varandra eller när tidningar skriver om radio och teveprograms kommande avslöjanden.

ANNONS

Men samtidigt vet vi att nu är inte som förr och ska vi ha ett existensberättigande också i framtiden gäller det att möta läsarna, inte bara via flera olika kanaler utan också med flera olika uttryckssätt, som podcast, rörliga inslag och inte bara text och bild. Undersökningar visar också att yngre personer visst läser nyheter även om det inte är i en papperstidning utan i sina sociala medieflöden.

Men om det är som föredettingarna också säger, att vi alltför sällan går på djupet och låter kommunikatörerna och presstalesmännen dirigera innehållet, ja då behöver vi göra något åt det. Samtidigt, ska sägas i rättvisans namn, finns det från andra håll en skarp kritik vad gäller den agendasättande journalistiken där redaktionerna väljer vilka nyheter som den tycker är värd att lyfta.

Så hur man än vrider och vänder sig har man rumpan bak och som vanligt ligger sanningen nånstans mitt emellan.

Redaktioners ambitioner är att skapa klarhet saker och ting, vi vill att läsarna ska få veta saker de inte hade en aning om och som är till nytta att veta. Reportrarnas uppgifter och uppdrag är att granska och kartlägga men också berätta om aktuella skeenden i samhället. Det kan handla om den lilla människan som kommer i kläm eller kommuner som inte uppfyller sina åtaganden. Vi tar pulsen på näringslivet, föreningslivet, sjukvården och vi vet också att läsarna gärna vill ta del av andra värden som sport och kultur. Den uppmärksamme har redan sett att kultur och nöje får mer plats i alla våra kanaler och vi satsar också hårt på livesändningar där vi vill fånga allt från hur det gick på matchen till seniormässan som vi var ute på i härom veckan, för att ta några exempel.

ANNONS

LÄS MER:Knyppling, ostar och föreningsliv på seniormässan

Att enbart referera nyheterna är inte tillräckligt intressant för att nyheten ska komma igenom bruset utan vi måste berätta på ett sånt sätt att det väcker nyfikenhet. Utmaningen ligger i komma förbi presschefer och talesmän och nå personerna bakom nyheterna. Då får vi också en journalistik som gör skillnad.

Trevlig helg!

ANNONS