När 133 sjuksköterskor fattas har vi en kris

Svar på "Det är ingen kris i NU-sjukvården".

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ett tack till NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C) för svaret på vår debattartikel om krisen i NU-sjukvården. Vi håller med om att sjukhusets personal gör ett fantastiskt arbete för att erbjuda bra vård och skapa en hållbar arbetsmiljö. Men vi står fast vid att det är kris på sjukhuset, att det är en kris som skapats under det blågröna styret, och att det saknas förslag för att göra något åt denna personalkris.

Det saknas 133 sjuksköterskor inom NU-sjukvården av drygt 4000 anställda. För oss är det en kris när mer än var tjugonde sjukskötersketjänst är obesatt, orsaken i många fall på grund av dålig arbetsmiljö. Det är en kris när operationer får ställas in, 50 vårdplatser är stängda och vårdavdelningarna är överfulla. Detta har varit ett permanent tillstånd under sju år av blågrönt styre. Mer än 13 000 människor väntar i kö till NU-sjukvården på att få träffa en läkare eller få en operation.

ANNONS

Det är en pandemi, vi vet. Men för oss är det självklart att med 133 kollegor till så kan man bättre bemanna operationer, vårdplatser och ta hand om patienter och därmed korta vårdköerna.

Vi vet att verksamheterna försöker rekrytera och behålla den personal som behövs men att de inte lyckas. De har inte budgeterat för att genomföra de åtgärder som behövs i form av högre lön, kortare arbetstid och tillräckligt många kollegor. Det är därför vi i vår politik vill stoppa alla nedskärningar. Vi har utrymme i vår budget för tillräckliga resurser att kunna ge befolkningen den vård de behöver. Vi vill skapa förutsättningar att äntligen skapa en hållbar arbetsmiljö i den nu underbemannade heldygnsvården.

Det är bra att sjukhuset har sin ekonomi i balans, men vi tycker det hade varit bättre om det samtidigt funnits ett fullbemannat sjukhus utan vårdköer.

Carina Örgård (v), oppositionsråd

Elise Norberg Pilhem (v), ledamot styrelsen för NU-sjukvården

Mats Berglund (v), ledamot Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

ANNONS