”Varför ska vi lova oss själva att bli en bättre människa bara vid nyår?” skriver Divina Alfredsson Palm.
”Varför ska vi lova oss själva att bli en bättre människa bara vid nyår?” skriver Divina Alfredsson Palm. Bild: Edvin Bergström

Divina Alfredsson Palm: Några veckors slit för att förändras – det skiter sig alltid

”Idén om att fira in sitt nya jag när det är som absolut kallast känns ytterst trist.” Krönikören Divina Alfredsson Palm har förslag på alternativ till de utslitna nyårslöftena.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu är det äntligen nytt år! Som jag har väntat på att få uppfylla alla ambitioner som jag gått och burit på sen september! Vi vet ju alla vad nyår egentligen innebär: nytt år, nytt jag. Jag ska börja träna tre dagar i veckan, äta mandlar och tranbär mer frekvent, och läsa sju böcker om dagen för att maximera mitt välmående. I ungefär sex veckor. Sen kommer jag återgå till min vardag och minnas de där veckorna med den rogivande tanken att “aja, jag försökte i alla fall".

Nä men ärligt hörrni, gör vi inte så här varje nyår? Går in med de mest världsomvälvande livsförändringarna – som för övrigt är helt orimliga – med målet att bli en bättre människa. Eller, i alla fall bättre utifrån ett hälsoperspektiv. Sen anstränger vi oss i några veckor näst intill planlöst på gymmet eller när vi är och handlar, ända tills det skiter sig för att vi “bara ska ta en smak” av chokladen som ligger framdukad vid fikat på jobbet.

ANNONS

Sen finns det ju faktiskt de där idén om ett nyårslöfte inte ens passerar tankeverksamheten, grattis till er! Vi får heller inte glömma att gratulera de starka själar som kommer på något klyftigt löfte och sen faktiskt uppfyller det. Men till alla oss övriga, vanliga dödliga, som går in med brinnande ambition och viljestyrka de första veckorna, och sedan långsamt bevittnar lågans död, så har jag några förslag.

Du kan göra fel nu, men det finns inget som stoppar dig från att göra något bra av det bara minuter senare

Till att börja med måste jag ju säga att idén om att fira in sitt nya jag när det är som absolut kallast känns ytterst trist. Vi kan ju absolut fira att det är nytt år när temperaturen är under nollstrecket, för det är det ju trots allt. Men om vi inte är särskilt taggade på att kliva upp på morgonen när det är isande kallt utanför täcket, varför skulle vi då vilja släpa oss till gymmet klockan 05.30? Därför kommer här mitt första förslag: I stället för att göra världsomvälvande förändringar mitt i vintern efter all julstress, så gör vi rimliga förändringar efter semesterstressen, när vi åtminstone fått njuta lite av värmen och solen. För att vara ärlig så är ju de flesta mer utvilade och taggade efter att fått tillbringa lite tid vid vattnet i värmen.

ANNONS

Och om nyårslöften på hösten känns fullkomligt orealistiskt kan vi ju kanske bara sluta upp med att ägna en dag om året åt den där förändringsmöjligheten. Mitt andra förslag är således: ny dag, nytt jag. Varför ska vi lova oss själva att bli en bättre människa bara vid nyår? Varför inte anamma mantrat om att varje dag innebär nya möjligheter? Du kan absolut vara en värre människa i morgon än vad du var i går, men att tänka tanken att varje dag försöka bli en bättre människa känns mer givande – för alla.

Jag avundas er som lyckas stå fast vid era nyårslöften, grattis till er! Men varför vänta ett år på att jobba på att förbättra sig själv? Ny månad, nytt jag. Eller varför inte ny vecka, nytt jag. Vi kan till och med ta det så långt till ny timme, nytt jag. Den tanken är ju i sig väldigt befriande, för du kan göra fel nu, men det finns inget som stoppar dig från att göra något bra av det bara minuter senare. Eller ja, förutom nyårslöftena då.

Därför blir mitt nyårslöfte i år: Se till att vara glad åt något varje dag! När jag är glad blir resten också mycket enklare.

ANNONS

LÄS MER:Att gilla ketchup på pannkakor – är det skäl nog att bli hotad?

LÄS MER:Att inte ha tid är en kass ursäkt för att inte ta hand om sig själv

ANNONS