Moderaterna har förstört integrationen i Sverige

P-A Hultman i slutreplik till Johan Hultberg (M).

ANNONS

Sanningen är att du inte förstår andra människors kultur, värderingar, normer, historia, beteenden plus lite annat. Då måste man ha jobbat med detta i många år. Det går inte att tro att, som du anger: ” Jag har givetvis träffat många invandrarfamiljer”, så vet du det mesta om dessa människor. Det är som att säga att jag flugit många gånger så kan jag flyga ett flygplan. Det är här ditt problem kommer in. Du tror att du vet. Och svaret på fråga två, vilka erfarenheter du har inom området blir det samma svar: ”Jag har givetvis träffat många invandrarfamiljer”. Det har mannen och kvinnan på gatan också gjort. Jag har träffat många från riksdagen, bland annat dina vänner Maria Plass och Hanif Bali. Du kan ju fråga dessa två hur integrationsarbetet fungerade i kommunen när de var på besök en hel dag hos oss och fick träffa näringsliv, AF, SFI-lärare och elever, nyanlända som hade fått jobb inom ett år hos oss med flera.

ANNONS

LÄS MER:Bilden av en misslyckad integrationspolitik är tydlig

Men detta fungerande integrationsarbete förstörde Moderaterna med sin ”etableringsreform”. Den totala katastrofen. Jag till och med skrev i remissvaret att ”etableringsreformen” skulle bli en utmärkt legitim reform att värva terrorister. Man trodde inte på detta i sekretariatet hos dem som jobbade med reformen. Men det tog några år så var katastrofen ett faktum, när det visade sig att jag hade rätt. Och det, Johan Hultberg, kunde jag förutsäga då jag jobbat med människor som sökt asyl i Sverige över tjugo år och också fått asyl. Inte ens alla politiska så kallade experter kunde förutse detta. Men en bondpöjk från Värmland som jobbat inom detta område och suttit otaliga gånger och pratat, diskuterat, skrattat, gråtit, hjälpt dessa människor i många sammanhang, druckit te, kaffe och även lagat och ätit mat hos dessa människor, klarade detta. Det är detta som är skillnaden mellan dig och mig.

Jag har tillbringat över tjugo år med detta. Integration handlar om att se den enskildes behov för att komma in i samhället. Vissa har erfarenhet av arbete och utbildning, dessa klarar sig relativt bra. De som inte har dessa erfarenheter behöver lära sig delar som arbetsliv, normer, värderingar, praktik, detta genom studiebesök, teori och praktiska övningar, och SFI. Allt detta ska vara obligatoriskt. Med cirka 35 timmar i vecka. Men då måste det vara aktiviteter som ger något, inte låtsasaktiviteter. Allt ska likna ett arbete, men då kommer man in och förstår vad ett arbete är och betyder. Så som vi gjorde, då fick vi bra utfall också. Men tyvärr förstörde Moderaterna i riksdagen detta.

ANNONS

P-A Hultman

ANNONS