Mobilen är både livsnödvändig och en tidstjuv

Ingalill Sundhage: Utan mobilen begränsas livet för många av oss

ANNONS
|

Mobilen får en allt större plats i våra liv. Denna tingest, som under 90-talet var en dyrgrip och för unga affärsmän i karriären har blivit var mans och kvinnas ägodel. Oavsett du fyllt tre eller 83, avrundar livet med pension eller står mitt i karriären, så är mobilen central.

I dag är det vanligt att småbarn i barnstol får titta på tecknat eller spela spel medan övriga familjen käkar på ett fik eller restaurang. Och när vi är ute och pratar om våra digitala nyhetstjänster är mobilen en lika given för den äldre generationen.

Min första mobil hade jag i jobbet som reporter på Borås Tidning. Den var så stor att jag var tvungen att börja med väska för att få med den när jag gjorde diarierundan i stadshuset. När den sen ringde visste jag till en början inte vilken knapp jag skulle svara med. Batteritiden var dessutom så kort (antagligen för att den var gammal) så samtalen fick vara korta och koncisa.

ANNONS

I dag har mobilen ersatt mycket av den fasta telefonin och vårt sätt att hålla kontakt med varandra har förändrats tack vare sociala medier, messenger, SMS, Skype etc. Men mobilen är så mycket mer än bara en kommunikationskanal i dag.

Mängder med apptjänster finns, man kan swisha pengar till kollegan som samlar in pengar till avskedspresenten, betala räkningar, mejla syskon, ha ett uppdaterat jobbschema, spela spel, titta på film, lägga patiens, lösa korsord och sist men inte minst: Hålla sig uppdaterad via nyhetsflödet. Mobilen är med andra ord livsnödvändig för många av oss.

Enligt senaste undersökningen från Statens medieråd, där unga besvarar frågor om sina medievanor, använder i stort sett samtliga barn över tre år internet. Redan i tioårsåldern har vi försett våra telningar med en egen smart mobiltelefon och bland dessa unga är appen Snapchat vanligast, över 85 procent av alla 13-16 åringar använder tjänsten. Som en kollega på jobbet berättade: Dottern svarar aldrig när jag ringer men skickar jag ett meddelande via Snapchat hör hon av sig direkt.

Men bara för att man kan behöver man inte alltid göra och ovanstående nämnda undersökning berättar också att allt fler barn börjar ifrågasätta sin konsumtion av tjänster via mobilen och tycker att de lägger för mycket tid på detta. Mobilen uppfattas kort och gott som en tidstjuv.

ANNONS

Jag tycker det låter som ett friskhetstecken. Visst är det fantastiskt med all den kunskap som finns några knapptryck bort och som kan vara både lärorik och inspirerande. Men när man upptäcker att slötittandet och spelandet stjäl tid istället för att kännas som en meningsfull aktivitet, ja då är det dags att göra något åt det. Och istället för att spela det där spelet för femtioelfte gången kan något annat vara mer meningsfullt.

Trevlig helg!

***

Minns du de här mobilerna?

ANNONS