Sören Eriksson, före detta ordförande i miljö- och byggnämnden (STP), tycker att Kosterborna är för negativa till Arcaris byggplaner på Filjestad.
Sören Eriksson, före detta ordförande i miljö- och byggnämnden (STP), tycker att Kosterborna är för negativa till Arcaris byggplaner på Filjestad. Bild: Thomas Bennelind

Misstroendet bland Kosterborna breder ut sig

Sören Eriksson om Filjestad: ”För Kosterbornas skull hoppas jag att Arcari genomför projektet”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I den ena insändaren efter den andra och i det ena uttalandet efter det andra luftar Kosterborna sin misstro. Både mot den kommunala hanteringen och mot den entreprenör som fått köpa marken vid Filjestadsvägen.

Affären har inte konkurrensutsatts, hyror blir för höga, lägenheterna passar inte barnfamiljer etc. etc.

På det hela taget anser man att det mesta är fel. Ingen annan än Kosterborna själva tycks veta hur man skall göra. Frågan man då ställer sig är: Hur länge anser Arcari det vara meningsfullt att driva projektet när talespersoner på Koster är så genomgående negativa.

Lördagens insändare är bara en i raden av negativa skrivelser, kopplat till förslag att man bäst klarar av projektet på egen hand. Jo man tackar.

ANNONS

LÄS MER:Varför har Kosters Framtid inte fått chansen?

Ponera att Arcari kastar in handsken och kommunen erbjuder någon organisation på Koster att köpa marken för 3,6 miljoner och genomföra en byggnation (enligt ett par av Miljöpartiets ledande medlemmar borde ett högre pris begäras). Ett erbjudande med likvärdiga klausuler som finns i det avtal som tecknats med Arcari.

Dags att titta lite i backspegeln.

År 2007–2008 togs det fram ett förslag att man på Koster skulle bilda en bostadsrättsförening som skulle engagera lokala företag för att bygga hyresrätter på den nu aktuella platsen.

Det skulle i så fall strida mot kommunallagen

Förslaget togs emot med entusiasm. Tyvärr försvann entusiasmen så snart det visade sig att kommunen inte kunde uppfylla Koster­bornas grundkrav, näm­ligen att marken skulle överlåtas gratis.

Med det sagt förefaller det tämligen osannolikt att man i dag, helt plötsligt, skulle ha ekonomiska muskler på Koster för att köpa marken till ett anständigt pris.

Eller menar man fortfarande, på fullt allvar, att marken skall överlåtas med helt andra villkor än vad som skulle gälla för någon annan exploatör, t ex Strömstadsbyggen eller Arcari.

Det skulle i så fall strida mot kommunallagen:

”Enligt kommunallagen ska försäljning av kommunens egendom ske på affärsmässiga grunder, vilket jämställs med att försäljning ska ske till marknadsmässigt pris.”

Är det inte hög tid att lägga rundsnacket åt sidan och börja tala klartext

För Kosterbornas skull hoppas jag att Arcari genomför projektet. Om det skulle visa sig att han tröttnar på allt tjafs och begär att det ingångna avtalet skall brytas kommer det sannolikt inte att bli någon byggnation vid Filjestadsvägen under lång, lång tid.

ANNONS

Jag har flera gånger efterfrågat hur man konkret vill att byggnationen skall genomföras för att uppfylla alla krav på låga hyresnivåer och annat.

Ingen har svarat. Ingen från Koster och inte heller några av de politiska partier som ondgjort sig över det ingångna avtalet.

Är det inte hög tid att lägga rundsnacket åt sidan och börja tala klartext.

Både skattebetalarna och de som söker bostad på Koster har rätt att få veta.

Sören Eriksson

ANNONS