Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar måste aktivt försvaras

Aborträtten har varit fast­slagen i amerikansk lag sedan 1973. Nu har lagen Roe vs Wade upphävts – vilket får den bisarra effekten att kvinnor i vissa delstater nu inte längre får göra abort ens om graviditeten är ett resultat av våldtäkt och/eller incest eller om deras liv är i fara.
Här i Sverige finns det ett starkt folkligt stöd för aborträtten – men det går inte att ta den rätten för given.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

På midsommarafton meddelade Högsta domstolen i USA att de upphäver Roe vs Wade, lagen som varit en garanti för aborträtten i landet sedan 1973.

Över hälften av landets del­stater kommer nu att helt eller delvis att inskränka aborträtten till följd av avgörandet i HD – och det kommer att gå snabbt. 13 delstater har så kallade ”trigger laws”, som automatiskt eller mycket fort tas i bruk när Roe vs Wade faller.

Om en flicka blir gravid efter att hennes pappa våldtagit henne måste hon alltså föda hans barn

I Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri och South Dakota blir abort numera helt förbjudet, även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, och även om kvinnans liv är hotat.

Det är så extremt att det är svårt att ta in. Om en flicka blir gravid efter att hennes pappa våldtagit henne måste hon alltså föda hans barn.

ANNONS

Denna extremism är en till­baka­gång med nära 50 år, till tiden före 1973, året då Roe vs Wade-­lagen infördes.

Både president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris har tagit kraftigt avstånd från Högsta domstolens beslut. Men trots att de på papperet är världens två mäktigaste personer, kan de inget göra.

Även här i Europa är abort­rätten hotad där den nykonservativa vågen går fram

Domarna i USA:s högsta domstol utses av den sittande presidenten. Och under Donald Trumps tid utsågs inte mindre än tre domare. Sex av domstolens nio domare är nu konservativa, vilket möjliggjort beslutet.

Även här i Europa är abort­rätten hotad där den nykonservativa vågen går fram. I EU-länder som Malta råder ett totalförbud mot abort, i Ungern, Slovakien och Kroatien har aborträtten inskränkts och i Polen får abort endast ske av tre orsaker; om kvinnans liv är i fara, om graviditeten är resultatet av en våldtäkt/incest eller om fostret är allvarligt skadat.

På den tiden aborter var förbjudna i Sverige reste många svenska kvinnor till Polen för att få aborter utförda – i dag är det tvärtom, abort är tillåtet i Sverige men förbjudet i Polen.

SD:s tidigare partisekreterare Björn Söder har jämfört abort med mord

I Sverige är det i dagsläget ingen valvinnare att förespråka en inskränkning av aborträtten. Men inom såväl Kristdemokraterna som Sverigedemokraterna finns det utbredda sådana idéer, bland annat att man på kvinnokliniker ska försöka övertyga kvinnor att behålla sitt barn.

ANNONS

SD:s tidigare partisekreterare Björn Söder har jämfört abort med mord och ställde 2020 en skriftlig fråga till dåvarande biståndsminister Isabella Lövin om hur hon ska verka för att minska antalet aborter i världen.

KD:s nye försvarspolitiske tales­person Mikael Oscarsson grundade 1991 organisationen Ja till livet som verkade för att förbjuda aborter i Sverige. Hans partiledare Ebba Buschs nykomna förslag om att partierna ska underteckna ett ”abortkontrakt” kan verka lite förvånande med tanke på att hon också krävt att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter.

Även om samma åsikt inte är utbredd bland Moderaterna, så har deras ekonomiskpolitiska talesperson och tilltänkta finansminister Elisabeth Svantesson tidigare arbetat som informationssekreterare för Ja till livet.

Man kan konstatera att det i dagens Sverige finns ett starkt folkligt stöd för kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. Men man ska komma ihåg att inga rättigheter är givna och säkra – man måste alltid vara beredd att aktivt kämpa för dem.

ANNONS