Kommunfullmäktiges presidium i Strömstad består av 100 procent män, och Strömstad har aldrig haft en kvinnlig ordförande i kommunfullmäktige, skriver Marielle Alvdal (Fi).
Kommunfullmäktiges presidium i Strömstad består av 100 procent män, och Strömstad har aldrig haft en kvinnlig ordförande i kommunfullmäktige, skriver Marielle Alvdal (Fi). Bild: Pressbild

Kvinna: lämna din förtryckare

Kommunfullmäktiges presidium i Strömstad består av 100 procent män, och Strömstad har aldrig haft en kvinnlig ordförande i kommunfullmäktige, skriver Marielle Alvdal (Fi).

ANNONS
LocationStrömstad||

Jag ser att du blir mer och mer tyst. Han tar mer och mer plats. När jag frågar hur det är skrattar du bort frågan. När han säger elaka saker om dig, trycker ner dig, suckar du lätt och säger skämtsamt “ja, du hör hur det är”. Du träffas i en stödgrupp med andra i samma situation, men efter mötena är det alltid samma visa: “Jag kan ändra honom. Om jag bara kämpar lite till. Han är ju inte lika illa nu som han var då, för 20 år sedan. Lite har ju hänt.” Men jag kan ärligt talat inte se så många framsteg. Världen har ju förändrats, så självklart har han tvingats göra vissa ändringar – men du har det ju inte bra i förhållandet.

ANNONS

Jag pratar om partipolitiken. “Han” är partierna som röstar emot förslagen om jämställdhet; ”stödgruppen” är kvinnoförbunden. Det är en haltande analogi, jag vet, för i förtryckande förhållanden finns faktorer som förhindrar uppbrott: rädsla, kärlek, ekonomi, isolering, en rättmätig oro att inte bli trodd, eventuella barn – och kanske viktigast av allt: det finns ingen farligare tidpunkt i en kvinnas liv än när hon bestämmer sig för att gå. Men fortsätt att läsa.

Du politiker: gör din närvaro i politiken skillnad – eller röstar du enligt partilinjen även när det går emot din övertygelse om jämställdhet? Du som röstar – vad har ditt parti rent konkret drivit de fyra senaste åren, röstar de för folket eller bara för män?

Min Gud sa att kvinnor inte får ha några maktpositioner

Jag har varit i ett liknande förhållande som du. Med Gud. Och min Gud sa att kvinnor inte får ha några maktpositioner, för då är kvinnorna inte ödmjuka – men män får ha det, för de är väl ödmjuka hela bunten. Och jag tänkte att det var skevt.

Och min Gud sa att kvinnor inte får undervisa församlingens män om hon inte gör det indirekt, genom att vända sig till en annan kvinna. Att kvinnor ska täcka sitt hår när de talar till Gud. Och vårt förhållande började skava. Så tänkte jag att kanske Jesus var feminist? Men sedan insåg jag att Jesus hade 12 apostlar och samtliga var män och det var ju inte vidare feministiskt. Och då säger alltid någon “men Maria Magdalena då?” Ja, Maria Magdalena då? Även om man frångår bibelns kanon och går med på att hon också var en apostel: Är 1/13 verkligen rimlig representation? Och då sa jag tack, men nej tack, till Gud. Jag vägrar tro på en gud som inte tror på mig och mina systrar.

ANNONS

Sedan engagerade jag mig politiskt. Och insåg att 1/13 i alla fall är bättre representation än i det presidium (ordförande, vice ordförande och andra vice ordförande) partierna röstat fram i Strömstads kommunfullmäktige, som har 100 procent karlar. Strömstad har aldrig haft en kvinnlig fullmäktigeordförande. År 2022. Kan vi sluta låtsas som att det är rimligt? Vet ni vad som hände när jag lade ett enkelt förslag: att presidiet inte ska bestå av enbart män eller enbart kvinnor? Det röstades ner med sex röster för, däribland min egen, och 33 röster emot. Era röster. Era politikers röster.

Presidiet är ett av kommunens maktcentra. Politiken ska representera folket. Kvinnor och män utgör halva befolkningen vardera, och ska därför dela på makten – hur svårt kan det vara? Jag hoppas att ingen försöker hävda att det i Strömstads kommunfullmäktige, en församling om 39 kvinnor och män, inte ska gå att hitta minst en kompetent person från vardera kön?

Det är ingen brist på kompetenta kvinnor i Strömstad – eller någonstans

Låt oss tala klarspråk: När folk säger “välj person efter kompetens och inte kön” och därefter väljer enbart karlar – då säger de att de tycker att kvinnor är mindre kompetenta än män. Det är fel. Kvinnor har sedan man började göra mätningar haft bättre genomsnittsbetyg än män genom hela skolan. Det gäller nu alla ämnen. Fler kvinnor läser vidare på universitetet och högskolor och en större andel kvinnor klarar studierna. Vi i Feministiskt initiativ vet att kvinnor och män är lika kompetenta. Men studier visar att kvinnor måste vara klart mer meriterade än män för att uppfattas som jämbördiga. På ordagrant samma CV bedömer man en kvinna som mindre kompetent och tycker att hon ska få lägre lön.

ANNONS

Det är ingen brist på kompetenta kvinnor i Strömstad – eller någonstans. Bristen är på partier som praktiserar jämställdhet. Stötta inte dem. Våga vägra. Våga lämna era förtryckare. Om du inte är engagerad politiskt: Kom! Ändra! Inget förändras om du röstar som du alltid har gjort. Det finns ingen starkare kraft i världen än kvinnor och män som har fått nog. Välkommen till Feministiskt initiativ Strömstads årsmöte 20 mars.

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS