<strong id="strong-d9433374dca206afc2472c7e625b67a4">Dag Wersén skriver om sina tankar kring Koster skola.  </strong>
Dag Wersén skriver om sina tankar kring Koster skola. Bild: Thomas Bennelind

Kosters skola plus turismen, möjligt!

Dag Wersén skriver om sina tankar kring Koster skola.

ANNONS
LocationStrömstad||

Kommunens barn- och utbildningsnämnd har fattat ett beslut som många tolkar som att Kosters skola läggs ned. Så är det inte. Tvärtom, beslutet lyder: ”Skolverksamheten på Kosters skola pausas inför läsåret 22/23 med hänvisning till det bristande elevunderlaget.”

Beslutet är alltså temporärt. Det innebär att när det finns ett större elevunderlag, skall Kosters skola öppna igen. Men hur få till det elevunderlaget när det inte finns tillräckligt med helårsbostäder för familjer med barn på Koster, åtminstone till de närmaste läsåren?

Låt mig skissa på en möjlighet att byta det bristande elevunderlaget mot ett rikhaltigt elevunderlag, låt vara att det kommer att växla under läsåret. Koster är ett turistmål men har hittills varit det främst sommartid när skolorna har sommarlov. Allt fler har upptäckt tjusningen med att vara på Koster även under skolåret september-maj.

ANNONS

Många familjer skulle säkert vilja vara på Koster då, men det kan vara svårt att få tillåtelse för skolbarn att då lämna sin skola, eftersom studierna kan bli lidande. Kunde man därför kanske tänka sig följande. Bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare med bostäder på Koster, som står tomma under läsårsperioden september-maj, hyr ut dessa under en eller flera veckor till familjer som vill komma till Koster då. Det finns affär att handla mat i. En restaurang är nu nybyggd för att ha året runt öppet. Medan föräldrarna t.ex. vandrar runt på öarna, går barnen i Kosters skola. Första dagen visar de upp en redogörelse från lärare i sin hemskola vad det är som de behöver studera och/eller förbättra sina kunskaper i. Lärare på Kosters skola tar hand om detta. När skoldagen är slut återsamlas hela familjen eller fortsätter barnen sin samvaro med nyförvärvade klasskamrater på Koster, som i sin tur får stimulans genom att träffa kamrater från andra miljöer.

Detta vore en parallell till att skapa den relation som i över hundra år rått mellan kosterbarn och sommargästbarn som träffats några veckor och i många fall utvecklat vänskap som varat hela livet. När familjens en eller flera veckor långa ”off seasonvistelse” på Koster är slut, reser familjen hem med utvilade föräldrar och barn som fått gå i en skola i en miljö som de sannolikt kommer att ha ett ljust minne av hela livet. Många kommer säkerligen tillbaka till Koster när de som vuxna får bestämma var de skall semestra.

ANNONS

Upplägget är kanske också av intresse för Strömstadsfamiljer med barn som kan ha nytta av den lilla skolans lugna miljö under någon eller några veckor. Den merkostnad som en på detta sätt öppen skola på Koster skulle medföra för Strömstads kommun är förmodligen inte högre än att den går att bära. Förhoppningsvis skulle det behövas ytterligare lärare.

Turismen på Koster, viktig för Strömstads kommun, skulle närma sig målet att utsträckas över hela året. Kommunens företagare skulle tjäna mer pengar. Strömstad skulle bli porten till ett unikt skolprojekt. Nationalparken med sitt året runt öppna Naturum är en perfekt inramning.

När jag härom året inte nådde ända fram med min ambition att tillskapa en internatskola på Koster med marin inriktning berodde det på regulatoriska hinder mot detta. Jag vägrar att tro att ovan antytt projekt skulle kunna hindras på liknande grunder.

Genom att seriöst överväga ovanstående tankar skulle kommunens skolpolitiker visa att beslutet om Kosters skola verkligen var att bara ”pausa” och inte lägga ned Kosters skola.

Dag Wersén

ANNONS