Jag känner mig väldigt gammal när det pratas om knark

Jag brukar känna mig rätt ung, trots att jag har passerat 30-strecket. Jag identifierar mig oftast inte som en sådan där ”vuxen-vuxen person", trots att jag nog absolut måste förstå att jag faktiskt är en sådan nu.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Man känner sig i alla fall som en dinosaurie ibland när man ska prata med kidsen. Framtiden. Jag återkommer till det.

När jag studerade i USA som 20-åring var jag på en fest där vårt svenska tjejgäng blev erbjudna en joint att dela på. Ordentliga, men mest rädda, som vi var stammade vi fram att ”Oh no thank you, it’s not so nåååårmal in swiiiden to smoke marijuana. We can have a drink instaed pliiiise”.

Amerikanen med de rödsprängda ögonen lyckades, tros en simmig blick, spänna blicken i oss och skratta åt de naiva och blåögda svenska studenterna.

”Relaaaaax girls, everyone smokes weed, it’s normal here”.

ANNONS

Han berättade att han tog sin första joint till frukostkaffet, och sedan fortsatte dagen i ett rus. ”It’s amazing” proklamerade han. Men trots hans försäkran om att det var ”a nice life” gjorde det oss inte sugna på hans livsstil.

När jag mer än ett decennium senare nu jobbar som lokalreporter i Strömstad har man lyxen att få en inblick i många olika delar av kommunen och människors liv. Jag brinner lite extra för att locka unga läsare till vår lokala tidning. Därför är jag också nyfiken på deras vardag.

I veckan träffade jag en tonåring som delade med sig av hur hon ser på droger bland unga i Strömstad. Jag kom till vår träff med frågor som ”är det vanligt med knark här i stan?”, ”är det lätt att få tag i?” och ”vet man vem som säljer?”. Svaren blev utan någon längre betänketid ”ja, ja och ja”.

Nästan lika häpen blev jag nu som 30+ när hon berättade om hur hon upplever attityden kring droger som när jag som 20+ förstod att killen mittemot mig på den festen var hög som ett hus i princip dygnet runt varje dag.

Det som gjorde mig lite hoppfull om att jag inte helt tappat verklighetsgreppet och blivit en tråkig vuxen som inte fattar någonting, var att den tonåring jag pratade med själv sa att hon ser en tydlig skillnad i attityden kring droger och viljan att testa – bara på ett par år. ”Allt har blivit mer normaliserat”, menar hon.

ANNONS

Samma bild verkar kommunpolisen dela. I tidigare artiklar har polisen uttryckt en oro över ungdomars liberala syn på droger. Kommunpolis Johan Hilding säger till tidningen att de ser att det är vanligast med droger på privata fester eller på krogen.

”Många röker på i stället för att dricka alkohol innan de går dit. Det är min personliga uppfattning att utvecklingen går mot mer och fler droger”, sa han i intervjun.

Den bilden verkar även tonåringen vi pratat med stämma in i.

I en kvällstidning ser jag hjärtskärande rubriker om en 14-årig tjej i Dalarna som på en fest drack sprit och tog tramadol, ett narkotikaklassat läkemedel som är släkt med morfin och heroin. Hon gick och lade sig efter festen för att aldrig mer vakna. Föräldrarna vill i artikeln varna andra föräldrar och andra unga för vilka oerhört tragiska utgångar som kan bli verklighet.

Jag är tacksam för att jag aldrig blev erbjuden att testa främmande piller på fester som tonåring, något som tyvärr verkar vara mer vanligt idag.

Läs mer om hur en tonåring i Strömstad upplever synen på droger och hur fritidsgården arbetar i kommande artikel i Strömstads Tidning.

Är du ung och vill berätta om dina upplevelser, tveka inte att höra av dig!

ANNONS

LÄS MER: Polisen: Mer narkotika än alkohol bland unga i Strömstad och Tanum

ANNONS