Mia Öster (V) anser att Strömstads kommun bör hjälpa de ensamkommande ungdomarna till arbete för att de ska slippa bli utvisade.
Mia Öster (V) anser att Strömstads kommun bör hjälpa de ensamkommande ungdomarna till arbete för att de ska slippa bli utvisade. Bild: Arkiv

Vi har ett moraliskt ansvar att hjälpa ungdomarna

Mia Öster (V): ”Det är en skyldighet för en kommun att visa medmänsklighet och om möjligt bistå sina innevånare”.

ANNONS
LocationStrömstad|

Replik till M, KD och SD.

LÄS MER:Vem har ansvaret för gymnasielagen?

Insändarna från M, KD och SD hävdar att det inte föreligger någon laglig rätt eller skyldighet att på kommunal nivå ta ansvar för ungdomarna på Crusellska. Man skulle också kunna hävda att det inte föreligger något lagligt hinder utan en skyldighet för en kommun att visa medmänsklighet och om möjligt bistå sina innevånare.

Det har gått drygt fem år sedan många av oss ”öppnade våra hjärtan” (sa Fredrik Reinfeldt) och utropade: Refugees Welcome.

2017 beslutade kommunstyrelsen, med hjälp av Strömstads pastorat, att upplåta Crusellska för de ensamkommande ung­domarna som fyllt 18 år (det vill säga enligt Migrationsverkets bedömning).

ANNONS

Citat ur Strömstads Tidning i samband med beslutet:

”Ungdomarna har bott här ett bra tag och det har investerats utbildning i dem, och det vore synd för kommunen att bli av med dem nu, säger Marie Edvinsson Kristiansen (M).”

En del av dessa unga har dessutom varken hemland eller familj att återvända till

Nu har det gått ytter­ligare tre år och kommunen har investerat än mer. De har utbildat sig, etablerat sig och vill dessutom inget hellre än att betala tillbaka till Strömstad. Flera av dem har också arbetat vid sidan av sina studier.

Det är många unga som är arbetslösa under rådande pandemi men för de här ungdomarna är det en fråga om liv eller död. Afghanistan rankades för andra året i rad som världens minst fredliga land av World Peace Index. Uppseendeväckande, med tanke på hur det ser ut i till exempel Syrien, Jemen, Myanmar, Xinjiang med flera. En del av dessa unga har dessutom varken hemland eller familj att återvända till.

Det är sant att vi inte från kommunal sida har ansvar för den olycksaliga gymnasielagen men ett moraliskt och humant ansvar har vi att stötta dem som vi en gång tog emot.

Mia Öster

Vänsterpartiet Strömstad

ANNONS