Insändare: Västtrafik tillhandahåller inte resor enligt tidtabellen

Tommy Skarviken, Strömstad: ”Linjetrafik innebär att det finns en tidtabell som man kan planera sitt fortsatta resande utefter. Detta verkar Västtrafik inte förstått!”

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Tisdagen den 11 april reste jag med buss från Strömstad, byte vid Torp och vidare till Göteborg.

Vid ankomst till Torp blev bussen till Göteborg snabbt fullsatt. Ett antal resenärer fick inga sittplatser. Chauffören informerade om att ”bussen är godkänd för 39 stående passagerare” och att ”nästa buss kommer om en timma”.

En av de många väntande valde att följa med stående 60 minuter eftersom hon hade ett tåg till Stockholm att passa. Vid nästa hållplats, i Ljungskile väntade ett tiotal passagerare, flera med biljetter till tåg från Göteborg. Nu släppte inte chauffören ombord någon – ”det är fullsatt” – och meddelade att nästa buss kommer om en timma. Han lämnade ingen information om Västtrafiks förseningsersättning: 20 minuter försening medför rätt till 1 350 kronor per resenär i taxiresa.

ANNONS

Detta är en busslinje med tidtabell. Man skall som resenär kunna planera sin resa och de tillkommande resorna med tåg eller flyg. Här, enligt Västtrafiks egna tidtabeller, löper fyra olika busslinjer samman: Från Strömstad, Lysekil, Trollhättan samt från ytterligare en avgångsplats. Alla hänvisade till en enda buss från Torp i Uddevalla för vidare transport till Göteborg. Redan för cirka tio år sedan var denna anknytning osäker.

Det visar sig att Västtrafik inte klarat av att sköta denna busslinje enligt tidtabell. Jag blev överraskad att denna fråga inte var löst. Efter tio år!

Till regionen: se till att er busslinje fungerar, att tidtabellen följs och att resan är planerbar. Att resenärer kommer fram enligt tidsplan. Detta är grundläggande för den som svarar för en busslinje!

Västtrafik är tydligt medvetna om problemet men har inte gjort något åt detta på tio år. Linjetrafik innebär att det finns en tidtabell som man kan planera sitt fortsatta resande utefter. Detta verkar Västtrafik inte förstått! Regionen är inte rätt huvudman att driva linjetrafik.

Till Trafikverket:

Bussar har nu ofta säkerhetsbälten på sittplatserna. Användning av dessa krävs enligt bälteslagen. På ståplatserna saknas och krävs inte säkerhetsbälten.

Vad som saknas i regelverket som ni ansvarar för är hantering av stående passagerares säkerhet. Västtrafik lämnar ingen förseningsersättning om passageraren inte accepterar att färdas mellan Uddevalla och Göteborg i motorväghastighet utan något krockskydd. Här har ni glömt bort något eller hur?

ANNONS

Tydligare krav på trafikutövaren behövs!

Förslagsvis bör stående passagerare inte tillåtas vid hastigheter över 50 kilometer i timmen. Absolut inte 60 minuter i motorvägshastighet som i detta fall mellan Uddevalla och Göteborg!

Här måste Trafikverket tänka till och det snabbt. Skulle det ske en olycka inom kort efter att detta påpekande gjorts blir naturligtvis staten ersättningsskyldig.

I hopp om förändring i Västtrafiks ledning, avlönad med våra skattepengar, och i hopp om ett tydligare regelverk om när man inte skall resa stående i fordon.

Tommy Skarviken

Strömstad

ANNONS