Strömstad sjukhus.
Strömstad sjukhus. Bild: Thomas Bennelind

Insändare: Varför har Strömstad inget att säga till om?

Margareta Lundberg: ”Ska då inte stadens kommunledning ha något att säga till om i denna viktiga fråga som har så stor betydelse för så många människor?”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Häromkvällen var det ett inslag i Västnytt där Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har planer på att lägga ner Strömstads och Lysekils sjukhus och som ersättning bygga upp ett nytt sjukhus i Håby. Man klargjorde att invånarna skall ha högst en timmas resa till sjukvård. När man går in på Västtrafiks reseplanerare så är resan från Strömstads station mellan 55 minuter till 1 timma och 32 minuter, beroende vilken resa man tar och byte. Om man bor i norra änden av Strömstads kommun får man lägga till en halvtimma ytterligare.

Hur har då informationen till Strömstads kommunledning gått till? I tv-inslaget sas det att det var ett möte den 7 november och ”då hade Kent Hansson och övrig kommunledning otur att inte kunna närvara”. Således har kommunledningen inte fått någon information om detta. Men går det inte att mejla vad som har sagts på mötet eller få ett protokoll?

ANNONS

I torsdagens STNB står det ”Fredriksson (L) lägger locket på inför nämnd­mötet” och att Norra hälso- och sjukvårdsnämnd ska fatta beslut om framtiden för närsjukhusen den 24 november.

LÄS MER:Fredriksson (L) lägger locket på inför nämndens möte

Margareta Fredriksson, som själv bor i Strömstad, vill inte kommentera något förrän efter beslutet. Ska då inte stadens kommunledning ha något att säga till om i denna viktiga fråga som har så stor betydelse för så många människor? Och ska det inte informeras ordentligt INNAN beslut tas?

Istället för dessa ”hemliga” möten borde de ansvariga som driver denna fråga spendera en arbetsdag med att åka kommunalt till sjukvården. Inte enbart till Håby utan även till Näl ifrån Strömstad då det blivit så mycket mer krångligt när Ronden lades ner.

En anhörig hade en tid på Näl 11.15. Resan påbörjades med egen bil 6.45 från Hogdal via buss på Strömstad station, byte vid Torp (Uddevalla), Resecentrum Trollhättan och slutmål Näl. Således tre byten en väg och man måste i förväg veta vilken busskur man ska ta nästa buss vid Torp då skyltningen är dålig med enbart bokstäver och inte destinationen. Ibland är bytestiden kort och man måste även vara kvick i benen. Vid Rese­centrum Trollhättan blev han avsläppt intill motor­vägen och fick hoppa över en stor snövall för att komma till busskuren. Ja, det tog en hel arbetsdag för ett sjukhusbesök på 20 minuter. Han kom hem kl 16.

ANNONS

Kent Hansson säger: ”de som fattar besluten sitter antingen i Göteborg eller någon annanstans. De är så långt från Strömstad. De ser inte, eller har ingen aning om vilka konsekvenserna blir för invånarna här”. Så sant!

Ett talande exempel: På 90-talet var det planer på att lägga ner Strömstad lasarett. Hela sta’n deltog i ett långt demonstrationståg från lasarettet till kyrkan där landstingsrådet från Kungälv skulle tala. Hon kom en kvart för sent och hela kyrkan väntade på henne. Hennes förklaring till förseningen var: ”Jag hade ingen aning om att det var så långt till Strömstad”.

Margareta Lundberg

LÄS MER:”Ni landstingspolitiker, pratar ni aldrig med vanligt folk?”

LÄS MER:Kent Hansson: "Ren lögn att regionen informerat"

LÄS MER:Tog ställning för det omdiskuterade sjukhusförslaget

ANNONS