Lars Georgsson riktar kritik mot regionrådet Pär Lundqvist (L), som svarar direkt.
Lars Georgsson riktar kritik mot regionrådet Pär Lundqvist (L), som svarar direkt. Bild: Pressbild

Debatt: Vakna Pär Lundqvist, du har försovit dig!

Lars Georgsson riktar i en debattartikel kritik mot regionrådet: ”Jag säger bara Håby, och sedan förbleknar allt pladder”. Pär Lundqvist (L) svarar direkt.

ANNONS
LocationStrömstad||

Liberalernas regionråd i VG-regionen Pär Lundqvist har en märklig oförmåga att ta till sig vad som är problemet med sjukvården i norra Bohuslän. ”Det är dags att satsa på vårdcentralerna” skriver han i torsdagens tidning. Men det är ju inte vårdcentralerna som är problemet. De fungerar alldeles utmärkt. Problemet är att de dels inte är tillgängliga på kvällar och helger, dels att det då inte finns något alternativ inom räckhåll.

Han deklarerar lite grötmyndigt att ” den vård som behövs ofta och av många ska finnas nära”. Det låter ju bra men hur ska det kombineras med det nya närsjukhus som liberalerna vill bygga i Håby? För invånarna i norra Bohuslän kan det ta nära en timma att ta sig dit med egen bil och med allmänna kommunikationer är det omöjligt en sen kväll. Och det gäller faktiskt året runt. Även sommartid när det rör sig 50-60.000 personer i området runt Strömstad och många dessutom är båtburna.

ANNONS

Pär Lundqvist använder sig lite olyckligt av metaforen att hans parti skall ”se till så att inte Socialdemokraterna kantrar i vänsterdiket”. Den risken är nog inte så stor. Då är det mot bakgrund av hans mångordiga svammel om pengar hit och dit rimligare att säga att hans eget parti står inför en avgrund och nu är berett att ta ett stort steg framåt. Jag säger bara Håby, och sedan förbleknar allt pladder om tilläggsbudgetar och mer pengar hit och dit och personliga läkare. Särskilt som detta pladder avslutas med det föga troliga utropet att ” liberalerna är sjukvårdspartiet i Västra Götaland och därför väljer vi att prioritera hälso- och sjukvård”. I valet i höstas var det bara en liten, liten skara som trodde på det budskapet. Tyvärr så har även de all anledning att känna sig besvikna.

I dagens situation gäller det inte att skruva och vrida i detaljfrågor utan att se till att alla invånare i regionen kan få tillgång till läkarvård i närområdet dygnet runt, året runt. Det, Pär Lundqvist är något att bita i när du säger dig vilja satsa på primärvården. Ägna dig åt den saken först och sen kan du återkomma till varje människas frihet att forma sitt eget liv som du säger är ditt uppdrag.

ANNONS

Lars Georgsson

Svar direkt från regionrådet Pär Lundqvist (L)

Inledningsvis kan jag lugna skribenten med att jag är en morgonpigg person som ytterst sällan försover mig. Men när det kommer till vårdcentralernas förutsättningar i regionen är det nog så att jag vaknat tidigare än många av mina politiska kollegor.

I dag är det allt för många patienter per läkare på vårdcentralerna. Det bidrar till dålig kontinuitet, sämre kvalitet och tillgänglighet samt en svår arbetsmiljö för läkarna. Det finns mycket som är bra i dag, men jag har svårt att tro att de som är verksamma på vårdcentralerna skulle säga att allt är utmärkt. Tvärtom.

Ska Västra Götaland nå Socialstyrelsens maxtak om 1 100 patienter per läkare krävs en kraftig utbyggnad och en långsiktig satsning på primärvården. Det är en satsning som Liberalerna påbörjar i sin oppositionsbudget, andra väljer att göra raka motsatsen.

Regionens stora sjukhus bedriver i dag alltför mycket vård som inte kräver akutsjukhusets alla resurser. Liberalerna menar att mer planerad specialistvård behöver flyttas ut från de stora sjukhusen till närsjukhusen. Det skulle exempelvis kunna innebära att patientunderlaget skulle kunna stärkas i Strömstad och i Lysekil, vilket jag menar är helt avgörande för att närsjukhusens verksamhet ska kunna bedrivas vidare.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har gjort en översyn av utbudsstrukturen i sitt område. Översynen pekar på att antalet närsjukhus behöver minska och att verksamheten i Strömstad samt Lysekil ska lokaliseras till Munkedal. Underlaget är gediget och det finns mycket i utredningen som är intressant. Inga politiska beslut är fattade utan översynen har skickats vidare för politisk behandling. När det kommer till en ny lokalisering i Håby är jag spontant skeptisk, men kommer att noga ta del av hela underlaget. Liberalernas linjer ligger dock fast i grunden: att stärka primärvården och att värna regionens närsjukhus.

ANNONS

Pär Lundqvist (L)

Regionråd

LÄS MER:Upprop till Strömstads innevånare att starta ett sjukvårdsuppror!

LÄS MER:Mia Öster kallar till protestmöte: ”Blev så jävla arg”

LÄS MER:Varför har Strömstad inget att säga till om?

LÄS MER:Tog ställning för det omdiskuterade sjukhusförslaget

ANNONS