Pelle Olausson, vd för Lagunen camping, är ordförande för interimstyrelsen i utvecklingsbolaget Strömstad & Co.
Pelle Olausson, vd för Lagunen camping, är ordförande för interimstyrelsen i utvecklingsbolaget Strömstad & Co. Bild: Thomas Bennelind

Vad kan Strömstad & Co göra för Strömstad?

Det finns många exempel på vilka sätt en framtida utvecklingsorganisation kan hjälpa till med och underlätta för att skapa glädje och värde i staden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Vi tror att Strömstad & Co kan vara motorn för utveckling drivet av föreningslivet och näringslivet.

Vi ser att vi kan fungera som ”kittet” mellan kommunen och andra aktörer i Strömstad. Det här görs på de flesta platser i Sverige och runt om i världen idag. Kommunen gör mycket, Strömstads företag och föreningar och ideella eldsjälar också. Vad sker om vi samarbetar strukturerat under ett platsbolag? Såhär ser vi att det skulle kunna bli nu och framåt!

För att staden ska bli ännu mer attraktiv, behöver vi aktivera stadskärnan.

Med samverkan skulle vi vilja hjälpa föreningar att t ex förverkliga cuper i Strömstad. Med ett Strömstad & Co som kan finnas med vid paketeringar av boende, mat och annan service, i vissa fall kan man behöva hjälp med marknadsföring i andra fall med planering och genomförande.

ANNONS

För Strömstads värdskap kan vi se över hur vi hjälper våra besökare till bästa möjliga vistelse genom möjlighet till uthyrning av t ex skrindor för att kunna handla till båten, bagageförvaring för att kunna handla, strosa och kanske besöka restaurangerna mellan tåg och båttider. Hur kan människor hyra cyklar på ett enkelt och tillgängligt sätt? Var ska de placeras? Kan man ha cyklar på långtidsparkeringarna, som förbinder parkeringarna med staden? Vilken aktör kan ta hand om det? Vi tror att ett framtida Strömstad & Co kan lotsa in en aktör som vill arbeta med uthyrningen.

Vad krävs för att göra Plagen till en arena för musik och mat?

Det är ju tydligt att vi Strömstadsbor vill mötas hela året och vi vill gärna komma nära havet. Vi skulle vilja att det blir lättare för foodtrucks på platser som gör att vi bjuder in till naturliga träffpunkter, som oftast när det kommer till foodtrucks så är det befintliga restauranger som lägger till detta och på så sätt får nya serveringsytor. Uppskattat nytillkommet inslag i de flesta städer numera och här måste förstås Strömstad hänga med. - Vad krävs för att göra Plagen till en arena för musik och mat?

En annan stor önskan som hängt med sedan stadsutvecklingsprojektet URBAN är ju en mindre isbana vintertid i Stadsparken. Med mindre ”försäljningsstånd” runt ser vi det som en fantastisk mötesplats vintertid. Tillsammans kan vi skapa julstaden Strömstad, med isbana, julsånger, körer osv. Då bygger vi även besöksanledningar på vintern, samtidigt som Strömstadsborna också får en härlig upplevelse.

ANNONS

Vi ser att vi bör börja hjälpas åt mer vid alla de fina initiativ som redan finns, som kan utvecklas tillsammans.

Vad händer om vi samverkar med Daniel och gör Strömstad Hockey Classic till en hockeyvecka? Storbildsskärm med alla matcher. Tillresta supportrar som bor, äter och handlar. Hockeylagens flaggor som pyntar staden. En knatteturning helgen efter/innan.

Vad händer om vi väcker till liv Calles och Mickes festival Hamnskôj igen?

Vad händer om vi hjälper Pernille Silfverberg att göra Bohusfestivalen till ett årligt återkommande event. Pernilles garner har en dragningskraft långt utanför landets gränser.

Vi kan göra ”copy paste” på vinfestivalen i Varberg. Om krogarna i stan samverkar kan vi fylla staden en helg i september med människor som minglar äter, bor och trivs.

Vad händer om vi väcker till liv Calles och Mickes festival Hamnskôj igen - med sång och musik, dans och kul?

Vad händer om vi går ihop med Svenska Räkakademien och Köpmannaföreningen och gör Räkans Dag till en del av en skaldjursfestival?

Det finns så mycket bra vi kan åstadkomma när vi gör det gemensamt

Det finns många exempel på vilka sätt en framtida utvecklingsorganisation kan hjälpa till med och underlätta för att skapa glädje och värde i staden.

Just nu arbetar interimstyrelsen för Strömstad & Co i ett projekt, ett s.k. BID där vi skall hitta formerna för samverkan. Vilka behov vi ser, vad som behöver göras och prioriteras får vi alla medlemmar tillsammans titta på, viktigt nu är att vi blir fler.

ANNONS

Så, gå med nu i Strömstad & Co så vi kan jobba för en framtidssäker plats tillsammans. Det finns så mycket bra vi kan åstadkomma när vi gör det gemensamt.

Interimstyrelsen Strömstad & Co

LÄS MER:Strömstad och näringslivet tror på ljusare framtid

LÄS MER:Söker samsyn om Strömstads stadskärnas framtid

ANNONS