Strömstad firar 160 år av mansstyre

Marielle Alvdal (Fi): Strömstads styrande politiker har, sedan de valde den första manliga ordföranden 1862, valt in man efter man efter man efter man. Detta kommunfullmäktige var det ånyo dags att välja ordförande för de kommande fyra åren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den nya majoriteten – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – gick ut starkt och tillsatte karlar som både ordförande och vice ordförande. Det glädjer säkert de politiker som bara önskar representera den manliga halvan av befolkningen att kunna fira 160 år av mansstyre i år. Starkt jobbat av patriarkatet!

På mötet stod valet av oppositionens ordförandeplats (den principiellt viktiga positionen som 2:a vice ordförande i kommunfullmäktige) mellan antingen en kandidat från Sverigedemokraterna eller en kandidat från 10-gruppen bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Skulle majoriteten ha lagt ner sina röster hade 10-gruppens kandidat fått platsen, med marginal. Så blev det inte. Idag sörjer vi att fem gånger fler i majoriteten lade sina röster på Sverigedemokraterna och därmed hellre såg en representant från ett parti med rötter i rasism; vilket bekräftas i SD:s egen vitbok; som ordförande än en kvinna som kämpar för jämställdhet – och att resten av majoriteten lät det ske genom att lägga ner sina röster.

ANNONS

“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men – and women – to do nothing.”

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS