Sten Brodén, ordförande Naturskyddsföreningen Strömstad.
Sten Brodén, ordförande Naturskyddsföreningen Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Strandskyddet är till för djur och människor

Sten Brodén: ”Vi i Naturskydds­föreningen tycker att det är viktigt att det som inte redan är bebyggt och pri­vatiserat ska bevaras och vara tillgängligt för fler än dem som äger marken”.

ANNONS
LocationStrömstad|

Hoppas du verkligen har njutit av ditt favoritställe vid stranden eller insjön i år. Om riksdagen som planerat drastiskt minskar strandskyddet i vinter kan kanske ditt himmelrike på jorden vara privatiserat nästa sommar. Du kanske möts av skyltar som privat och tillträde förbjudet, något som vi varit i stort sett förskonade ifrån i Strömstad. Hittills.

Våra nuvarande strandskyddslagar behöver inte luckras upp ytterligare. Tyvärr är det just det som en statlig utredning föreslår och som flera riksdagspartier kräver. Strandskyddet skapades dock just för att inte privata bostäder och andra byggnationer ska stänga oss ute från stränderna. Det är fortfarande alla mäns/kvinnors rätt att vistas där!

ANNONS

Bevuxen mark som inte är hårdgjord eller bebyggd kan behålla vatten och dämpa översvämningar, något som tyvärr kommer att bli vanligare i framtiden

Det är ingen slump att du kanske inte ser några strandskator springa omkring bland trift och gullvivor på schaktade stränder eller längs betongbryggor. Strandskyddet behövs ju inte bara för oss människor, utan även för att skydda djur och växter. Stränderna är viktiga livsmiljöer för många arter, både ovanför och under vattenytan. De grunda havsvikarna är havets barnkammare där fiskynglen föds och växer upp. Även sjöar, åar och bäckar är viktiga miljöer som också hotas.

Klimatet blir varmare, blåsigare och fuktigare och havet stiger. Samtidigt bygger vi både mer och närmare havet. Men dessa buffertzoner behövs. Bevuxen mark som inte är hårdgjord eller bebyggd kan behålla vatten och dämpa översvämningar, något som tyvärr kommer att bli vanligare i framtiden.

Vi i Naturskydds­föreningen tycker att det är viktigt att det som inte redan är bebyggt och pri­vatiserat ska bevaras och vara tillgängligt för fler än dem som äger marken. Pandemiåret har lärt många att uppskatta den svenska allemansrätten och fler har rört sig ute i naturen. Låt oss också långsiktigt bevara våra underbara stränder!

Passa på att ge dig ut längs våra vackra stränder och insjöar i Strömstad. Vandra, fiska, bada eller bara njut. Det måste inte vara sommar och solsken. Klipporna och stränderna är vackra året om. Det finns många sjöar i kommunen som inte har exploaterats med byggnader.

ANNONS

Bevara strandskyddet och allemansrätten!

Sten Brodén

ordförande Naturskydds- föreningen i Strömstad

ANNONS