Debatt: Stoppa planerna på Kålvik – stor del av Bohusbergen måste sprängas bort

Naturskyddsföreningen i Strömstad vill uttrycka sin oro för de miljökonsekvenser en exploatering av hamnområdet i Kålvik kan komma att få, och uppmanar kommunen att stoppa programmet med den aviserade detaljplanen. Sex miljoner kubikmeter berg behöver sprängas bort.

ANNONS
|

Som blågrå dyning bohusbergen rullar

I ödsligt majestät mot havets rand,

Men mellan dessa kala urtidskullar

är bördig jord och gammalt bondeland.

Dit tränger Skagerack med blåa kilar

och strida strömmar klara som kristall

och lummig lövlund står med björk och pilar

och ask och ek vid ladugård och stall.”

Så inleds vår nationalsång, Evert Taubes ”Inbjudan till Bohuslän”. Kålvikprojektet riskerar att förstöra själva kärnan i vårt landskaps karaktär. En stor del av Bohusbergen ska sprängas ner och väsentligt förändra landskapsbilden i norra Bohuslän. Det kan vi inte gå med på.

Naturskyddsföreningen i Strömstad inser den betydelse som havsbaserad vindkraft kan ha för en framtida fossilfri elproduktion, och att Kålvik har förutsättningar som gör att den lämpar sig som produktionsplats för flytande vindkraftverk. Vi menar dock att så höga naturvärden både på land och hav hotas av projektet att det inte är lämpligt att gå vidare med planprojektet. Vi motiverar det med bland annat följande skäl:

ANNONS

*De speciella naturförhållanden som gör platsen lämplig som djuphamn (stora vattendjup nära land) ger också upphov till för Sverige unika naturmiljöer. Platsen är därför illa vald ur miljö- och naturvårdssynpunkt.

*De höga naturvärdena i planområdet på land inklusive förekomsten av flera rödlistade arter kommer att helt förstöras av det föreslagna projektet.

*Inverkan på det rörliga friluftslivet (inklusive riksintresse) kommer att bli mycket stor.

*Utbyggnaden av kajen (muddring, pålning, utfyllnad) kommer att förstöra naturvärdena längs strandlinjen, och kan komma att påverka vattenkvalitetsstatusen för närområdet.

*Utbyggnaden riskerar att påverka de stora naturvärdena i Singlefjorden, Natura 2000-området Koster- Väderöfjorden, Kosterhavets nationalpark och Ytre Hvaler nasjonalpark, liksom områdets status som OSPAR MPA-område.

*Även den ökade fartygstrafiken som blir konsekvensen av en industrietablering i Kålvik kommer att innebära ökat buller i vattnet och ökade risker (för olyckor, utsläpp, störning) för det marina livet i Nationalparkerna.

Det finns som vi förstått det inga garantier att området verkligen kommer att användas för produktion av vindkraftverk. Vi kan inte se att de alternativa användningarna av området som omlastningshamn, marinbas eller fiskodling skulle kunna kräva en etablering just här, med de stora miljö- och naturkonsekvenserna som blir följden av en exploatering av just detta område.

Den planerade betongproduktionen skulle väsentligt öka koldioxidutsläppen och ödelägga kommunens mål i detta avseende.

ANNONS

En omläggning av energiproduktionen mot mer fossiloberoende kraft kommer förmodligen att kräva exploateringar av tidigare orörda eller måttligt störda områden. I detta fall menar vi dock att garantierna för att exploateringen av detta område är så osäkra huruvida de kommer att ge ett viktigt bidrag till den gröna omställningen att de inte motiverar den stora förstörelsen av naturmiljön som blir konsekvensen. Vi uppmanar därför kommunen att stoppa programmet med den aviserade detaljplanen.

Naturskyddsföreningen i Strömstad

Eva Marie Rödström, ordförande

ANNONS