Tore Lomgård (C).
Tore Lomgård (C). Bild: Viktoria Oskarsson

Skamligt agerande av regeringarna om gränsen

Centerpartiet: Strömstads kommun bör bjuda in Haldens kommun till gemensamma överläggningar och samtal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Strömstad befinner sig mitt i den värsta utmaning som en kommun med dess kommuninvånare och före­tagare kan tänka sig. För ett år sedan stängdes porten till Norge och företag, enskilda och familjers vardag förändrades under en natt. Kunskapsbristen om hur människor lever och verkar mitt i en gränsregion har blivit så uppenbar ju längre pandemin har pågått.

Det är anmärkningsvärt att invånare gång efter annan får upplysa det offentliga Sverige och Norge om hur livet ter sig i en gränsregion där familjer bor och verkar på båda sidor gränsen. Att familjemedlemmar kan bo här och arbeta och betala skatt där och att företag har verksamhet som är beroende av att gränsövergången inte märks.

ANNONS

Det är skamligt att regeringar inte klarar av att se hur brist på samnordisk dialog slår direkt mot enskilda

Mitt i detta återfinns människor som ska kunna få sin vardag med jobb, barn och ekonomi att fungera. Det är den verkligheten som familjer i Strömstad nu möter då gränspendlare antingen blir fast i Norge för att kunna behålla jobbet eller har utestängts från sin norska arbetsplats utan lön.

Det är skamligt att regeringar inte klarar av att se hur brist på samnordisk dialog slår direkt mot enskilda i gränsregioner, där ingen tidigare brytt sig om man varit svensk eller norsk.

Centerpartiet ser det som oerhört viktigt att det politiska ledarskapet tar allvarsamt på gränsregioners situation och löser det som akut gäller människors möjlighet att komma till sina arbetsplatser, få ersättning för utebliven lön eller finna lösningar inom social­försäkringssystemen.

Viktigt att politiska företrädare tar ansvar för att stävja misstroendet som nu växer grannar emellan

När pandemin har lagt sig är det politiken och politiska ledare som måste träda fram och agera gemensamt. Ord har betydelse och många uttalanden borde kanske inte uttalats, men det blir effekten när det allmänna tonläget trissats upp. Det är viktigt att politiska företrädare, lokalt och regionalt såväl som på nationell nivå, tar ansvar för att stävja misstroendet som nu växer grannar emellan och agerar för att stärka den hitintills starka tilliten människor emellan i Norden, som varit så lyckosam. Det görs bäst genom samtal med varandra!

ANNONS

Därför föreslår Centerpartiet att Strömstads kommun bjuder in Haldens kommun och representanter från civilsamhället som till exempel lokalavdelningar av Föreningen Norden på båda sidor gränsen till gemensamma överläggningar och samtal för att tydliggöra och stärka den lokala gränsgemenskapen framöver med gemensamma initiativ.

Tore Lomgård

Centerpartiet Strömstad

ANNONS