Marielle Alvdal, Fi Strömstad.
Marielle Alvdal, Fi Strömstad. Bild: Victoria Petersson

Debatt: Ska majoriteten välja sin egen opposition?

Marielle Alvdal, Fi: ”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra”.

ANNONS
LocationStrömstad||

Replik till SD i Strömstad.

LÄS MER:Är vi och var femte svensk onda?

SD argumenterar för att det är rimligt att posten som andra vice ordförande i kommunfullmäktige – oppositionens plats – gick till SD som har sju mandat och inte till en representant för 10-gruppen bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Sista gången jag kontrollerade var tio myror fortfarande fler än sju elefanter. Rörande SD:s storlek slår Jan Guillou huvudet på spiken: “Det är en underlig tanke att SD nu måste respekteras för att 20 procent av svenskarna röstat på dem. Vore i så fall de tyska nazisterna än mer respektabla när de nådde över 30 procent av rösterna?”. Alla människor har samma människovärde och förtjänar fullständig respekt. Politiken vissa driver kan dock vara objektivt bättre eller sämre och rätteligen kritiseras.

ANNONS

I praktiken innebär det faktum att SD valdes pga stödröster från majoriteten – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – att majoriteten har valt sin egen opposition. Är det rimligt? Vem kommer de att välja: ett parti som tycker mest som dem, eller de partier som kommer utmana dem att driva bättre politik?

Undrar om SD:s väljare vet hur sällan SD går upp i talarstolen – om det är politiker eller stolsvärmare de helst röstar på

När vi i mars granskade alla olika partiers motioner visade det sig att SD, med sina sex personer i kommunfullmäktige, under hela mandatperioden dittills bara hade lämnat in en enda motion. Inte mycket till oppositionsparti! Jag hade som väljare varit rätt förbannad om jag röstat fram ett parti som sedan bara gjort den ansträngningen på fyra år. Undrar om SD:s väljare vet hur sällan SD går upp i talarstolen – om det är politiker eller stolsvärmare de helst röstar på. En känga till etablissemanget förutsätter att någon, ni vet, gör något.

Tyvärr valde majoriteten, vissa direkt och andra indirekt, minsta motståndets lag genom att välja de tysta medlöparna. Det vore stor skam om majoriteten fortsätter rösta för SD:s kandidater i de övriga val vi står inför i Strömstad. Får SD platsen som oppositionsråd och/eller ordförandeplatser i nämnderna kan vi sluta oss till att majoriteten valt att utesluta den verkliga oppositionen – i samförstånd med SD.

ANNONS

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. ”Partiets bakgrund i högerextremism och företrädares agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion”, skriver Nobelstiftelsen i sin motivering till beslutet att inte bjuda SD på Nobelfesten. Kanske inte det parti Strömstads majoritet borde manipulera fram, när SD:s egna röster inte räcker, på övriga partiers bekostnad.

Ni minns SD:s enda motion i kommunfullmäktige? Vi i Feministiskt initiativ hade som jämförelse, som minsta parti med ett enda mandat, lagt 26 motioner under samma tid – flest av alla partier – och fått igenom många av dem. Tack således till SD för inbjudan om “samarbete för Strömstads bästa”, men vi i Feministiskt initiativ är övertygade om att “Strömstads bästa” är att enbart samarbeta med partier som faktiskt gör något av väljarnas förtroende och som värnar allas mänskliga rättigheter - inte bara vita(s) mäns(kliga) rättigheter.

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS