Se möjligheterna!

Andreas Hansson och Rickard Nordin, C: ”Vindkraftverk till havs kommer inte att göra Bohuskusten otillgänglig.”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik till Mats Abrahamsson.

LÄS MER:Offra inte Bohuskustens unika värden för vindkraftsexperiment

Elbristen i Västsverige är här nu, vi behöver en rejält ökad produktion. Mats Abrahamsson och Moderaterna säger nej till att utreda möjligheten till vindkraftverk i Skagerrak utan att presentera ett enda realistiskt förslag för hur elförsörjningen ska gå till. Istället levereras en lång rad tankar om hur det enda realistiskta alternativet ska motarbetas. Faktum är att ny lokal elkraft är avgörande för jobben och utvecklingen. Om inte vi levererar den kommer någon annan göra det och då kommer både de nya och de gamla jobben flyttas dit.

Investerarna står på kö för att bygga vindkraft, till skillnad från den kärnkraft som Mats och Moderaterna säger sig vilja se utan att precisera var. Till exempel så är Volvo Cars, Holmen och LKAB överens om att vindkraften kommer spela en central roll i att förse Sverige med grön el till låg kostnad.

ANNONS

Kärnkraft är inte lösningen på dagens utmaningar

Den planerade landbaserade fiskodlingen i Sotenäs kommer kräva stora mängder energi vilken bör vara grön, billig och lättåtkomlig.

Kärnkraft är inte lösningen på dagens utmaningar. Tekniken som finns idag är helt enkelt för dyr och tar för lång tid att bygga. Placeringen av dessa kärnreaktorer är också en fråga som bör svaras på. Kärnreaktorer innebär stora säkerhetskrav utifrån bland annat strålsäkerhet vilket betyder mycket stora skyddszoner.

Vindkraftverk till havs kommer inte göra Bohuskusten otillgänglig. De planeras att placeras längre ut till havs än var vi turistar. De kommer att bli naturliga fredningsområden för fisk och skaldjur vilket på sikt både kan öka fångst och kanske på riktigt även få tillbaka torsken. Visst att vår horisont kommer brytas av turbinblad långt i fjärran och att röda lampor kommer blinka en klar natt men blinkande ljus till havs är vi vana vid, de kallas fyrar.

Den gröna omställningen kräver ny eltillförsel

För oss Centerpartister handlar det om att vara för eller emot utveckling och jobben. Vill vi ha de nya industrijobben till Västsverige och behålla de vi redan har är det dags att bygga ut både ledningar och produktion. Att effektivisera och skapa flexibilitet. Att ge ersättning till dem som påverkas och låta kommuner behålla mer av värdet.

ANNONS

Det är så vi ställer om samhället och det är så vi får ekonomin att växa.

Den gröna omställningen kräver ny eltillförsel och vi politiker behöver skapa förutsättningarna. Dags att bygga ut vindkraften till havs.

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot, Göteborg

Andreas Hansson (C)

Strömstad

ANNONS