Ronden, som trafikerade sträckan Strömstad-Uddevalla lasarett-Näl lades ner vid årsskiftet.
Ronden, som trafikerade sträckan Strömstad-Uddevalla lasarett-Näl lades ner vid årsskiftet. Bild: Tomas Fasth

Ronden och lönsamheten

Är det verkligen så svårt att få en patientvänlig lösning på frågan om Ronden, frågar Eugen Ungethum i en insändare.

ANNONS

Nu kommer mörkret och halkan på våra gator och torg. För patienter som skall besöka Uddevalla sjuhus/Näl aktualiseras frågan beträffande säkra resor. Många patienter har begränsningar av ortopedisk art eller på grund av dålig syn. Även hanteringen av digitala medier, som krävs för att få svar på tidtabeller med mera (på allmänna kommunikationsmedel), är inte alla förtrogna med.

Mot denna bakgrund kan det vara bra att kontrollera beräkningen av Rondens lönsamhet (som ligger till grund för nedläggningen) samt att komplettera den med patientvänliga faktorer och de risker man utsätter personer för. Alla typer av beräkningar kan innehålla osäkerheter, därför kan det vara bra att se över tidigare bedömningar när nya insikter finns.

ANNONS

Kommunalråd Kent Hansson har tagit upp frågan, Barbro Nilsson har gjort en namninsamling och Stein Rukin har skrivit i sakfrågan.

Man kan ställa den enkla frågan: År det verkligen så svårt (som det verkar) att få en patientvänlig lösning på denna fråga? Enklast (att börja med): hur lönsamt är nedläggningen av Ronden egentligen? Med hänsyn till patienters säkerhet och punktlighet att kunna komma till mottagningar.

Eugen Ungethum

ANNONS