Fredriksson Eriksson (SD), oppositionsråd i Strömstad, och Håkan Lösnitz (SD), regionråd.
Fredriksson Eriksson (SD), oppositionsråd i Strömstad, och Håkan Lösnitz (SD), regionråd.

Rödgrön ledning måste ge besked om framtiden för närsjukhusen

SD: ”Vi vill bevara, satsa och utveckla närsjukhusen i regionens olika delar.”

ANNONS
|

På regionfullmäktigemötet i november 2022 lanserade Västra Götalandsregionen vårdskiftet och politikerna i regionfullmäktige antog strategi för omställning av hälso- och sjukvården 2023-2027 där ett utav delområdena betonar nära vård. Följande kan vi läsa på Västra Götalandsregionens informationssajt om vårdskiftet:

”Nära vård innebär att den vård som invånaren behöver ofta, ska finnas nära och anpassas efter invånarnas behov. Att vården ska finnas nära kan, men behöver inte betyda, geografiskt nära. Det kan också handa om exempelvis hög kontinuitet eller kontakt genom digitala vårdtjänster”

Trots detta råder det en stor oro bland invånarna främst i regionens norra delar om framtiden för deras närsjukhus. Detta grundar sig dels i att 1 november 2022 lämnade Aleris sitt uppdrag att driva de tre specialistsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors. Här menar vi Sverigedemokrater att rödgröna ledningen måste ge invånarna besked om framtiden för och planerna för dessa tre specialistsjukhus.

ANNONS

Vi i Sverigedemokraterna kan dock ge besked hur vi står i frågan, vi vill bevara, satsa och utveckla närsjukhusen i regionens olika delar. Vi menar att detta är en central del av omställningen till nära vård och centralisering är direkt kontraproduktivt. En del av omställningen till nära vård betonar särskilt vikten av samverkan mellan regionen och kommunerna. I detta sammanhang tycker vi att historien om Norrtälje sjukhus är intressant att förkovra sig i.

För att driva Norrtälje sjukhus bildade Region Stockholm och Norrtälje kommun ett gemensamt kommunalförbund för att invånarna i Norrtälje kommun skulle ha kvar sitt sjukhus. Detta är ett bra exempel på hur region och kommun kan samverka i dessa frågor. För det är inte minst ofta på kommunalpolitisk nivå frågan om närsjukhusens vara eller icke vara väcker känslor och därför menar vi Sverigedemokrater att Norrtäljemodellen är en möjlig väg framåt för att säkerställa framtiden för regionens närsjukhus.

Samhällskostnaderna för en försämrad sjukvård är inte svart eller vitt om de hamnar på kommunerna eller regionerna, därför är det logiskt att både kommuner och regioner har ett gemensamt intresse för närsjukhusens framtid.

Vi Sverigedemokrater har en historia av att vi brukade se saker komma före alla andra partier. Just nu verkar det råda en centraliseringshysteri bland regionens (Sveriges) politiker, men om fem år kommer det med all säkerhet råda en decentraliseringshysteri!

ANNONS

Håkan Lösnitz (SD)

Regionråd, Västra Götalands­regionen

Fredrik Eriksson (SD)

Oppositionsråd, Strömstads kommun

LÄS MER:Kent Hansson: "Jag måste visa Strömstadsbornas behov"

LÄS MER:Närsjukhusen en ödesfråga de kommande åren

ANNONS