tidöavtalet
Den senaste i raden av politiska skandaler kopplat till Sverigedemokraterna borde rimligtvis innebära att det så kallade Tidöavtalet rivs, menar Björn Brorström, Hamburgö. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Debatt: Räddningen är vi! Dags att Tidöavtalet rivs

Händer det något? Sannolikt inte, det är för lockande att inneha regeringsmakten och den bygger på samarbete med SD, uttrycker Björn Brorström, Hamburgö.

ANNONS
|

Det blir värre och värre. Den senaste i raden av politiska skandaler kopplat till Sverigedemokraterna borde rimligtvis innebära att det så kallade Tidöavtalet rivs, Kristersson begär entledigande och talmannen startar en process för att ny regering ska bildas. Något annat alternativ borde inte finnas utifrån den stora förekomsten av anonyma konton kopplade till SD och en partiledare som beter sig helt i klass med antidemokraten Donald Trump.

Men trots flagrant agerande och fullkomlig brist på ansvar och ånger så är risken stor för att ingen förändring sker. Statsministern uppvisar återigen brist på ledarskap och är oförmögen att agera kraftfullt och/eller är ovillig eftersom det ändå är trevligt att få vara statsminister. Liberalernas partiledare låter meddela att partimedlemmarna är jättearga, men nu senast var det aningen oklart hur han själv ser på situationen.

ANNONS

Ett tredje inspel är moderaternas partisekreterare som menade att det hade förts konstruktiva samtal mellan partisekreterarna och att Sverigedemokraten hade bett om ursäkt för avvikelser mot andan och respektklausulen i Tidöavtalet, men någon nedstängning av konton kommer inte på frågan. Inte oväntat, snarare helt väntat har oppositionsledarna varit mycket kritiska och inte minst centerledaren som uttryckte sig mycket skarpt. Även tidigare centerledaren Annie Lööf har reagerat med ett mycket skarpt inlägg på Facebook.

Men händer det något? Sannolikt inte, det är för lockande att inneha regeringsmakten och den bygger på samarbete med SD. Alternativet och möjligheten till sakpolitiska överenskommelser mellan socialdemokraterna och moderaterna känns tyvärr avlägset och svårt. Räddningen är nog ingen annan än att vi medborgare ser till att rösta bort Sverigedemokraterna, vi kan börja med valet till EU nu i juni och därefter riksdagsvalet 2026. Det får räcka nu!

Björn Brorström

Hamburgö

ANNONS