Strömstads sjukhus. Arkivbild.
Strömstads sjukhus. Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Debatt: Privat aktör kan trygga sjukhusets framtid

På initiativ från Centerpartiet har den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen beslutat att omgående påbörja upphandlingen av vård vid sjukhuset i Strömstad för att säkerställa att det finns en långsiktig lösning på plats från och med 1 januari 2026.

ANNONS

Helst skulle detta ha skett redan igår. Västra Götalandsregionen har ett ansvar att hitta en långsiktig lösning för sjukhusen i Strömstad, Bäckefors och Lysekil så att de kan fortsätta erbjuda öppen specialiserad vård till invånarna. Något som är särskilt viktigt för äldre, barnfamiljer och personer med kroniska sjukdomar som är i behov av nära vård.

För att driva sjukhusen framåt ser vi i Centerpartiet ett samarbete med privata aktörer som nödvändigt. Istället för att fokusera på ägandeformen bör vi fokusera på kvaliteten. Det bör vara avgörande för vilka som får utföra välfärden.

Politiken ska inte hindra läkare som vill driva egen verksamhet eller medarbetare som vill etablera personaldrivna vårdenheter eller stiftelser, liknande Carlanderska, som tidigare har visat sig vara framgångsrika. Alla insatser behövs för att nå målet om en trygg och nära vård.

ANNONS

I slutändan är målet att invånarna ska få bästa möjliga vård, oavsett vem som utför den och i vilken form den ges.

Cecilia Andersson (C) regionråd och ledamot i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden

Andreas Hansson (C) gruppledare Strömstad

ANNONS