Fjällbacka lockar turister från hela världen
Fjällbacka lockar turister från hela världen Bild: Sanna Manske

Debatt: Politiker – Ta ansvar för ett levande samhälle året runt

"Kommunens målsättning är att Fjällbacka ska vara ett levande samhälle året runt. Fler invånare skapar underlag för att bevara och utveckla den service som finns på orten. Helårsboende ska prioriteras." Så står det i Tanums kommuns policybeskrivning.

ANNONS
|

Just nu byggs det mycket här i Fjällbacka. Privata fastighetsägare bygger bostadsrätter på mellan 3 och 37 miljoner. Knappast för folk som vill bo och verka här året om. Snarare för folk som vill bo här några få veckor om året. Som inte kommer att betala skatt i kommunen men kräva service och dimensionerade anläggningar både vad gäller vatten, avlopp, sopor och annat. Samhället dräneras på åretruntboende. Underlaget för service såsom affär, skola, vårdcentral, apotek och bibliotek minskar. Bank och bankomat är redan borta. I skolan minskar elevantalet kraftigt. På vilket sätt försöker kommunen vända utvecklingen?

De senaste åren har man sålt ut både lägenheter och tomtmark till privata aktörer, bland annat Håkebackenskolan, Kyrkskolan och Brisen. På 20 år har man inte projekterat några nya kommunala tomter och då det nu äntligen sker så har man drastiskt ändrat villkoren för att få köpa dessa. Förr var villkoren att köparen skulle vara folkbokförd i Tanums kommun. Man hade rätt att tacka nej till erbjuden tomt tre gånger. Man fick köpa EN tomt, huset skulle vara klart inom 18 månader och avsett för permanentboende. Bra regler som skulle gynna helårsboende. Precis i linje med kommunens policy.

ANNONS

Som ett led i att kommunen vill göra sig av med den kommunala tomtkön har man nu bestämt följande – Inget krav på folkbokföring i kommunen. Man mister man sin plats i kön direkt om man tackar nej till erbjuden tomt. Ingen begränsning på hur många tomter som får köpas. Inget krav på när byggstart ska påbörjas eller slutföras. Tomterna ska säljas till marknadspris via mäklare.

Dem man premierar med nuvarande regler är hustillverkare och privatpersoner med mycket pengar som har råd att spekulera. Förlorare är de som skulle vilja bo här i eget hus året om. Och i förlängningen blir alla vi åretruntboende förlorare då samhällsnäringar försvinner på grund av bristande befolkningsunderlag.

Politiker i Tanums kommun –Visa att ni menar allvar med era ord om att helårsboende ska prioriteras. Återinför den kommunala tomtkön, kravet på folkbokföring och tvinga inte någon i kön att tacka ja till första tomten man erbjuds.

Pyttan Eklund, Fjällbacka

LÄS OCKSÅ: Charlotte tackade nej till tomt – nu tappar hon platsen hon haft i över 20 år

LÄS OCKSÅ: Ett nej och du är ute – inga förändringar i regler för tomtkö i Tanum

ANNONS