Orimligt att spara på ambulans och vuxenpsykiatri

Budgetförslaget för Nu-sjukvården som sjukhusdirektören la fram var oansvarsfullt och förödande, skriver sjuksköterskan Patrik Thorenius.

ANNONS
|

Det reviderade budgetförslag för Nu-sjukvården år 2023 som sjukhusdirektör Björn Järbur lade fram var oansvarsfullt och förödande.

Att föreslå besparingar på viktiga verksamheter som ambulans, vuxenpsykiatri och äldrepsykiatri är fullkomligt orimligt, med tanke på att psykisk ohälsa är ett växande problem och ambulansverksamhet är väldigt central för människors trygghet och hälsa. Hur är det möjligt att dessa så pass viktiga fundament i sjukvården överhuvudtaget kan prioriteras bort? Tack och lov valde det rödgröna styret att ta ansvar genom att rösta nej till budgetförslaget.

Öppenvårdsmottagningar är psykiatrins vårdcentraler. Med sin expertis inom psykisk ohälsa utgör de en viktig roll i att behandla och följa upp patienter med psykisk ohälsa. Sjukhusdirektören kom med förslag att lägga ner både öppenvården i Munkedal och den äldrepsykiatriska öppenvården i Uddevalla.

ANNONS

Då bör ledningen i Nu-sjukvården vara medvetna om att precis som andra öppenvårdsmottagningar tampas dessa öppenvårdsmottagningar med långa väntelistor och underbemanning. Samtidigt är det så många som fyra personer nationellt i Sverige idag som tar sitt liv varje dag. Då borde det vara uppenbart för ledningen att det enda rätta är att förstärka öppenvårdsmottagningarna i stället för att stänga ner vissa.

Jag hoppas att ett mer adekvat budgetförslag presenteras i mars som inte innebär en kraftig dränering av psykiatri och ambulansverksamhet. Ett sådant förslag skulle kunna vara att omgående minska administrationen i Nu-sjukvården. I regionerna har antalet chefer, handläggare och administratörer ökat med nästan 50 procent. Samtidigt finns det inte tillräckligt med personal för det antal vårdplatser befolkningen har behov av.

Såväl medarbetare som patienter far illa till följd av det ansträngda läget. Det går inte att komma till rätta med problemen genom ökad administration, det är ingen lösning på vårdkrisen. Snarare medför det större krav på vårdpersonal att inhämta information och rapportera uppåt. Politiker och ledning i Nu-sjukvården behöver omgående jobba för att dra ner på administrationen i sjukvården och satsa pengarna på det vårdnära arbetet. Nu-sjukvården kan bättre!

Patrik Thorenius

sjuksköterska Nu-sjukvården

LÄS MER:Kent Hansson (S): ”Går det här förslaget igenom är det under all kritik”

LÄS MER:Ambulanspersonal sågar sparförslaget: Kommer få stora konsekvenser

ANNONS