Bilden är genererad med artificiell intelligens i Micosoft AI Designer.
Bilden är genererad med artificiell intelligens i Micosoft AI Designer.

Debatt: Normalt beteende?

Jag rör mig mot folksamlingen och funderar vad som kan ha lockat ut dessa, flera hundra människor att samlas en fredagsförmiddag i Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad||

Kanske någon manifestation till stöd för Ukraina eller protest mot kriget i Gaza? “Fridays for future” har kanske nått hit? Kanske en religiös högtid jag missat? Ska Haleys komet månne bli synlig inom kort? Är Kungen på besök?

Jag kryssar mig fram igenom folkhorden, någon skriker något ohörbart i en mikrofon och möts av jubel! Jag tänker vilket fantastiskt engagemang! Hälften av alla människor ser ut att vara i skolåldern och jag tittar än en gång på klockan som precis slagit 10.00. Ska inte dessa ungdomar vara i skolan så här dags? Kanske det är någon föreställning som involverar skolorna i Strömstad, tänker jag.

ANNONS

Då helt plötsligt sätts massorna i rörelse mot en port som rullats upp. Det gäller tydligen att vara först in i den vad jag kan se nypyntade lokalen.

Jag frågar en lika förundrad person som står bredvid om uppståndelsen.

“Ännu en ny butik i Sveriges sedan tidigare mest tätbutikade kommun har precis öppnat!” får jag till svar.

Funderande går jag därifrån, är detta enorma engagemang i denna butiksöppning ett normalt beteende jämfört med vilket fokus mänsklighetens verkligt stora utmaningar skulle behöva?

Förundrad

ANNONS