Debatt: LRF: Varför inte svensk kriskost MSB?

Kriskost, smaka på ordet? Smakar det torrt, saftigt, eller kanske underbart?

ANNONS

Om man ska följa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs råd för kriskost, föreslår de svamppasta, korvrulle med paprikamajjo och pasta med tomat och linssås. Kanske inte så tokigt, enkelt att förvara och tillaga och det funkar fint att slänga ihop på triangiaköket.

Vi tycker att MSB har missat en viktig poäng. Hur kan landet Sverige bygga en långsiktig kriskost, ska vi nöja oss med korvkonserv och paprikamajjo?

Att en myndighet inte tittar på vilka förutsättningar vi har för livsmedelsproduktion i Sverige är en gåta. Sverige har förutsättningar för att odla och producera bra livsmedel, men för det behöver vi myndigheter som ser till helheten och tänker strategiskt.

ANNONS

Sverige är idag självförsörjande på spannmål, socker och morötter. Vi har förutsättningar att öka produktionen av kött, mjölk, grönsaker, potatis och frukt. För att detta ska bli verkligt krävs det lönsamhet. För att skapa lönsamhet och en robusthet på våra gårdar innebär det att konsumenter och offentlig sektor köper den svenska varan i fredstid för att få tillgång till den i kris eller krigstid. MSB borde verkligen fundera på vilket budskap de vill förmedla till svenska folket.

Vi tycker att MSB borde se över sina råd för kriskost och ta fram recept med svenska råvaror, vi har ett första tips. Vad sägs om en bookmakertoast, bröd, ägg, kött, pepparrot och en egen slagen majjo från Sverige smaksatt med senap. Är det så att man vill ha något att dricka till kan man ju alltid slå till på ett glas med UHT-behandlad mjölk.

Kriskost är så mycket mer än påkomna recept på ett papper. Kriskost är något vi behöver tänka på varje dag så fort vi tar ett beslut om vad vi ska äta, för det vi väljer att konsumera i fredstid ger oss förutsättningar för att också konsumera dem i kris eller krigstid.

Hans-Ola Olsson LRFs kommungrupp Tanum

ANNONS