Debatt: Kommunchefen: Jag pratar gärna ekonomi

Magnus Widén, kommundirektör i Strömstads kommun, replikerar på en tidigare insändare från Göran Wallo (M) om den kommunala ekonomin.

ANNONS
LocationStrömstad|

Göran!

Roligt att du vill veta mer om kommunens ekonomi. Jag pratar gärna ekonomi med dig och andra politiker i fullmäktige. (Göran Wallo är ersättare för Moderaterna i kommunfullmäktige, reds. anm.)

Siffran + 86 miljoner kronor kommer från delårsrapporten i augusti 2023, och är inte omnämnd i kommuntidningen. Att det är skillnad på resultatet i augusti på +86 mnkr och prognosen för helåret på +50 mnkr, beror inte på att kommunen ”blöder”, utan på när intäkter och kostnader infaller under året.

LÄS OCKSÅ: Halvfullt eller halvtomt i kommunens ekonomi?

Det finns flera förklaringar till skillnader mellan delårsresultat och helårsresultat. Exempel är utfallet av personalkostnader under sommaren som inte är så stora när lönen ersätts med uppbokad semesterlön. Det går att göra en enkel jämförelse med privatekonomin. Man har utgifter alla dagar i månaden, men bara inkomster den dagen när lönen kommer.

ANNONS

Jag vill avslutningsvis säga att det inte stundar ”vargatider”, men utan ett resultat på i genomsnitt ca 40 mnkr/år så kan inte Strömstads kommun, med nuvarande kostnadsläge, finansiera nödvändiga investeringar i kommunens välfärdsuppdrag till kommunmedlemmarna.

Magnus Widén, kommundirektör

Strömstads kommun

ANNONS