Kan Strömstad bli en dansstad? Arkivbild.
Kan Strömstad bli en dansstad? Arkivbild. Bild: Pontus Johansson

Debatt: Kan Strömstad utvecklas till att bli en dansstad?

Vi har en fantastisk kulturskola som lockar 300 flickor till att dansa. Men ska vi göra Strömstad till en dansstad behöver även den sociala dansen utvecklas.

ANNONS

På Facebook ser vi att social dans ökar i Norge och i storstäderna. I kulturhuset Skagerack finns den perfekta lokalen för social dans. Det ger bra förutsättningar att utveckla dans i Strömstad och ordna danstillställningar regelbundet både för ungdomar och vuxna. Men för att komma igång behöver man gå kurs. Många roliga danser finns, till exempel salsa, bachata, kizomba, lindyhop, bugg, tango, med flera.

Varför dansar man?

Att dansa social dans är ett sätt att umgås. Man tävlar inte, utan man dansar för att det är skoj. Många som kommit igång fortsätter dansa hela livet. Det vill säga lära för livet. Det ger ett välmående som är svårt att beskriva för den som inte dansar. Vi dansare är helt övertygade om att många fler skulle må bättre i dagens samhälle om det satsades mer på utbildning i sociala danser.

ANNONS

Har läst artiklar om hur bra flickor mår av att dansa, men pojkar då? De skulle också må bra av att dansa, men de flesta vågar inte, och det är sorgligt. I detta sammanhang kan nämnas den brasilianska så kallade sambafotbollen, som var världsledande. Bakgrunden att den kallades så var att i träningen ingick sambalektioner för att träna upp snabbhet, balans, koordination och timing.

I modern pardans pratar vi inte om kön, utan om roller. Det vill säga förare respektive följare. Många kvinnor börjar lära sig att föra och inom tangon lär sig alltfler män att följa. Många duktiga dansare behärskar båda rollerna.

Forskning visar att det inte finns något annat som är så positivt för hälsan som just dans. Förutom rörelse så aktiveras stora delar av hjärnan då dansen sker i takt med musiken och i samspel med en danspartner i ett socialt sammanhang. Ju högre komplexitet desto större del av hjärnan aktiveras. Samspel och närhet till en danspartner i kombination med musik påverkar hormonproduktionen och får oss att må extra bra. Som hälsofrämjande aktivitet är social dans oöverträffad enligt alltfler forskare.

Ett lästips är en artikel i DN, Därför är dans så hälsosamt (även för den som inte kan) som bygger på en bok av några som forskat på dans.

ANNONS

Ett samarbete har inletts med en dansskola från Moss, Corazon latino, som kommer till Strömstad och håller kurser i modern salsa och bachata och vi vill gärna satsa på ungdomar.

Berit Olsson Tillquist

Dansföreningen Strömstad

ANNONS