Marielle Alvdal och Linda Nordin, Fi Strömstad.
Marielle Alvdal och Linda Nordin, Fi Strömstad. Bild: Pressbild

Jag är inte färdig - orgasmglappet

Kom du? En fråga som jag fått många gånger i samband med att han kom - och många gånger har jag sagt ja, för att han inte ska känna sig dålig.

ANNONS
LocationStrömstad||

Filmhistoriens mest välkända fejkade orgasm är tveklöst Meg Ryans; restaurangscenen i filmen När Harry mötte Sally. I en undersökning 2016 uppgav 49% av kvinnorna att de någon gång fejkat orgasmer - och 1 av 10 gör det varje gång eller väldigt ofta. Många uppger att det är för att få slut på ett dåligt samlag, eller för att ens partner inte ska känna sig misslyckad och otillräcklig.

En Amerikansk studie från 2017 visar att en överväldigande majoritet av alla heterosexuella män, 95 %, nästan alltid får orgasm vid samlag med en kvinna. Motsvarande siffra för kvinnor är 65 %. Skillnaden är kolossala 30 procentenheter! Suzanne Larsdotter, sexualforskare, beskriver de här stora skillnaderna som en strukturell orättvisa, jämförbar med andra maktskillnader mellan kvinnor och män. Hon lyfter att många, felaktigt (!), tror att det är svårare för kvinnor att få orgasm - trots att sexualforskaren Kinsey redan på 1940-talet visade att det i genomsnitt tar fyra minuter för både kvinnor och män att få orgasm vid onani. Det finns alltså ingen fysiologisk skillnad mellan könen. Att det tar längre tid för kvinnor att komma vid omslutande (“penetrerande”) samlag handlar om otillräcklig stimulering av klitoris.

ANNONS

Av alla sexuellt aktiva vuxna så är heterosexuella kvinnor den grupp som får orgasm minst

Många män hävdar att alla kvinnor de legat med alltid kommer - det är ett sätt att framhäva sin egen förmåga i sängen, men också ett skuldbeläggande: om du inte får orgasm är det dig det är fel på. Men hur kommer det sig då att lesbiska kvinnor kommer oftare med sin partner än heterosexuella kvinnor? Faktum är att att av alla sexuellt aktiva vuxna så är heterosexuella kvinnor den grupp som får orgasm minst. Var femte kvinna är missnöjd med sitt sexliv för att de kommer för sällan; och enligt RFSU får män i snitt tre orgasmer för varje kvinnlig orgasm. Det är ett enormt orgasmglapp!

Sex är så mycket mer än penetration. Oralsex och smekningar är inte “förspel”, det är sex - där chansen för orgasm för kvinnan är bra mycket större än vid omslutande samlag. En tumregel i heterosexuella relationer, om båda ändå är intresserade av omslutande samlag, kan vara att kvinnan får orgasm innan eventuell penetration. Det minskar risken för torra slemhinnor, samlagssmärtor och svampinfektioner samt ökar chansen till 95 procent att båda får orgasm! Forskning på 20.000 kvinnors bästa tips för orgasm har lett till hemsidan “OmgYes” och tipsen har läckt till gratisartiklar - googla det för idéer som är underbara för båda!

ANNONS

Kort sagt: mer orgasmer till folket - hela folket!

Efter en orgasm sänks blodtrycket och stressnivåerna. Kroppen frigör lyckohormoner som serotonin, dopamin och endorfiner - och må-bra-hormonet oxytocin. Efteråt känner vi oss lugna och avslappnade samt somnar lättare. Kort sagt: mer orgasmer till folket - hela folket!

I filmer och tv-serier så är i princip alltid sexet över när mannen kommer. Och för att vara ärlig är det inte så långt ifrån hur verkligheten ser ut för många idag. Är inte smått bisarrt att detta är ”normen” för heterosex – att sexet är över för att mannen är ”klar”? På internationella kvinnodagen önskar vi oss fler orgasmer till kvinnor! Nästa gång han stönar och säger godnatt, prova att säga: "Jag är inte färdig."

Linda Nordin

ersättare i Kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ Strömstad

Marielle Alvdal

kommunfullmäktige- och kommunstyrelseledamot Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS