Andreas Nikkinen, Miljöpartiet.
Andreas Nikkinen, Miljöpartiet. Bild: Thomas Bennelind

Debatt: I Strömstad handplockar majoriteten sin egen opposition

Andreas Nikkinen (MP): Den nya majoriteten i Strömstad respekterar inte grundläggande demokratiska principer.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I Strömstads kommun har det länge varit praxis att majoriteten tillsätter posten som ordförande och förste vice ordförande, medan oppositionen tillsätter posten som andre vice ordförande. Att oppositionen formerar sig utan inblandning från majoriteten är en självklarhet i de flesta av Sveriges kommuner.

När Strömstads kommunfullmäktige här om dagen skulle välja personer till de viktigaste posterna i kommunstyrelse och nämnder valde den S-ledda majoriteten att bryta denna ordning. Istället för att låta oppositionen hantera sina val på egen hand valde majoriteten att lägga sig i omröstningarna för att på så vis handplocka sin egen opposition.

En av oppositionens viktigaste uppgifter är att kritiskt granska makten. En funktion som är central i alla fungerande demokratier. Att de styrande själva utser vilka personer och partier som ska få insyn är därför av uppenbara skäl en dålig idé. Risken att styret väljer en snäll opposition är påtaglig och den oppositionspolitiker som sitter på majoritetens mandat brottas med en solklar intressekonflikt.

ANNONS

Att den nya majoriteten i Strömstad inte respekterar dessa grundläggande demokratiska principer lovar inte gott inför de kommande fyra åren.

Andreas Nikkinen

Ordförande MP Strömstad

LÄS MER:SD:s Fredrik Eriksson nytt oppositionsråd i Strömstad

ANNONS