Danselever vid Kulturskolan i Strömstad.
Danselever vid Kulturskolan i Strömstad. Bild: Jenny Johansson

Debatt: Ha kvar danslokalerna där de är i dag

Aldrig har väl KF-salen varit besökt av så många ungdomar som i torsdags.

ANNONS
LocationStrömstad||

Detta visar hur viktig frågan om danslokalerna är. Dock verkar det som att många vuxna inte förstår det. När man till exempel säger ”ja men dansen finns kvar den ska bara flyttas” Något som man redan gjort sju gånger på de tolv senaste åren. Dessutom ska de flyttas tillbaka till salar som man fick flytta ifrån för att de inte höll tillräcklig kvalitet.

Den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar. Till exempel har självskadebeteende ökat med 80% de senaste åren (rapport från Socialstyrelsen). Att dans främjar den psykiska hälsan är alla forskare och studier överens om. Något som gör att våra ungdomar mår bättre av är något vi verkligen bör satsa på. Vi har nu 300 elever och 88 stycken i kö till danskurserna. Alla är övertygade om att kvaliteten kommer sjunka om man flyttar till skolornas aula. Då hjälper det inte att ”andra kommuner har sina danslektioner i gymnastiksalar”

ANNONS

Varför ska vi jämföra oss med sämre kommuner? Vi har väl högre ambitioner?

Hur kan man ta vara på det? Varför engagerar sig så många unga i den här frågan? Nu när vi har så många duktiga och engagerade vuxna och ungdomar så skulle det kanske finnas möjlighet att istället utöka dansen. Sätta Strömstad på kartan. Höra kommentarer som, mina barn älskar att dansa så vi vill flytta till Strömstad för där är engagemanget störst i Sverige.

Det skulle även kunna få ungdomar och barnfamiljer att stanna kvar i Strömstad.

Beslutet att flytta danslokalerna togs när hyran låg på 532000 om året. Ja det låter dyrt och för de pengarna skulle man nog kunna göra i ordning egna salar. Men nu har hyran gått ner till 220 000. Här snackar vi rea och extrapris. Att göra i ordning 2 aulor med allt som behövs, specialgolv, speglar, ljudutrustning, omklädningsrum, förråd med mera … Dessutom på två olika ställen kan omöjligt bli billigare.

300 elever betyder intäkter på ca 1500 per elev (750kr per termin kostar avgiften) Detta blir en inkomst till kommunen på 450000kr alltså det dubbla mot vad hyran i shoppingcentret kostar. Tänk nu om alla blir så besvikna att man hoppar av dansen. Ja då går kommunen miste om nästan en halv miljon kronor. För varje elev som väljer att stanna kvar i Strömstad (till exempel för att dansundervisningen är så bra i Strömstad) istället för att flytta till ett annat gymnasium så sparar kommunen mellan 50-70 tusen kr.

ANNONS

Det är sådana här tal som man kanske skulle hitta i en konsekvensanalys.

Men trots att detta är en stor fråga i Strömstad så beslutar man i frågan först.

Sist men inte minst blir man verkligen ledsen att höra att det finns ett tiotal ungdomar som mår så dåligt att de inte kan gå till skolan men att de i alla fall har dansen som en trygg punkt. Att berätta för dem att dansen finns kvar men ska flyttas till skolorna kan nog bli förödande. Mår man så dåligt att man inte vill vara i skolan så har säkert tanken på själva byggnaden en negativ inverkan på den psykiska ohälsan.

Miljöpartiet i Strömstad vill ha kvar danslokalerna där de är idag – för våra barns skull!

Anders Karlsson

Miljöpartiet

ANNONS