I normala fall säljs det vid gränsen godis för miljoner till norrmännen varje månad.
I normala fall säljs det vid gränsen godis för miljoner till norrmännen varje månad. Bild: Arkiv

Godisimperiet i kris – leve folkhälsan

Insändarskribenten menar att bröderna Orvelin med sin godisförsäljning vid gränsen motarbetar Norges folkhälsoambitioner.

ANNONS
|

Bröderna Orvelin tjänar miljoner, har tjänat miljarder på sin många godisbutiker. Sockerskatten som infördes i Norge på 80-talet har höjts successivt. Syftet med denna skatt är att minska konsumtionen av socker , inte bara onödigt godis utan läskedrycker mm. Socker ger försämrad tandhälsan, karies och fetma och ökad sjuklighet. Det har funnits liknande förslag om sockerskatt även i Sverige.

Som jag ser det är det djupt omoraliskt att svenska affärsidkare saboterar Norges ambitioner genom att bygga upp gigantiska godispalats och tjäna stora pengar.

Strömstad satsar ensidigt med sitt stöd av gränshandeln. Jag är förvånad att man politiskt satsar så mycket på dessa stora affärskomplex i stället för att skapa ett nyttigt och hållbart näringsliv.

ANNONS

Jag hoppas och tror att denna gränshandel kommer minska och Strömstad och andra gränskommuner kommer hamna i allt större kriser om man inte ändrar inriktning på sin näringspolitik.

Erland Svenson

Fjällbacka/Göteborg

ANNONS