Gränsen mellan Norge och Sverige vid gamla Svinesundsbron.
Gränsen mellan Norge och Sverige vid gamla Svinesundsbron. Bild: Tor Erik Schrøder

Debatt: Gemensamma kriser kräver gemensamma lösningar: Lärdomar från pandemin

Den 5 maj var det ett år sedan coronapandemin förklarades avvärjd av WHO. Pandemin som brutalt avtäckte bristerna i våra beredskapssystem, särskilt vid gränserna. Under hela 681 dagar övervakades broar, motorvägar och grusvägar av polis och militär. Norge och Sverige måste finna en gemensam strategi för bättre hantering av framtida kriser.

ANNONS
|

Sedan 1954 har Norden haft passfrihet, och den 162 mil långa gränsen mellan Norge och Sverige har praktiskt taget alltid varit öppen. Fram tills coronapandemin. Det nordiska samarbetet, som vi länge har ansett vara solid och äkta, visade sig vara skört när det utsattes för osynkroniserade åtgärder mellan våra länder. De som fick lida var vanliga människor och företag i gränsområdena. Men, kanske ännu viktigare: pandemin demonstrerade att tillit och samhörighet kan raseras blixtsnabbt, både nationellt och lokalt.

Samarbetet måste förstärkas. Efter pandemin har vi ökat det lokala och regionala samarbetet längs gränsen. Nu måste vi även höja ambitionen på nationell nivå: Norge och Sverige måste finna en gemensam strategi för bättre hantering av framtida kriser.

ANNONS

I den nya antologin "Pandemin stängde gränsen" skildras effekterna av gränsstängningen av en rad kända skribenter, som representeras av riksdagspolitiker, smittskyddsexperter och Norges ambassadör i Sverige. Här finns också konkreta åtgärdsförslag riktade mot beslutstagare i både Norden och EU. Vi behöver en standardiserad modell för krishantering vid gränserna, inklusive synkroniserade krisplaner och gemensamma övningar, men även avsiktsförklaringar som minskar risken för framtida gränsstängningar.

Vi behöver ett robust, sammankopplat och motståndskraftigt nordiskt samarbete – för allas trygghet. Nu när Sverige innehar ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och är medlem i NATO, finns det en unik möjlighet att leda arbetet med att stärka vår gemensamma beredskap.

Vi höjde rösten för alla som bor vid gränsen under pandemin. Det var helt nödvändigt. Nu arbetar vi för att återuppbygga tilliten till att gränsen hålls öppen och att människor kan få tillgång till en större arbetsmarknad. Det hoppas vi också att våra regeringar kan medverka till.

Svinesundskommitténs arbetsutskott:

Ordförande Linn Laupsa, (Ap) Halden kommune

Margrethe Motzfeldt (H), Sarpsborg kommune

Kent Hansson, (S), Strömstad kommun

Per Jonsson, (C), Bengtsfors kommun

Louise Åsenfors (S), Västra Götalandsregionen

Siv Henriette Jacobsen, (Ap) Østfold fylkeskommune

ANNONS