Stein Rukin, Jour Strömstad.
Stein Rukin, Jour Strömstad. Bild: Marita Adamsson

Gå en rond med ert eget system!

Stein Rukin, Jour Strömstad: ”Det borde vara obligatoriskt för de ledamöter som ansvarar för sjuk­resor att försöka ta sig från Strömstad till Näl utan bil”.

ANNONS

Västra Götalandsregionens fullmäktige verkar vara sammansatt av lokalpolitiker som tappat kontakt med verkligheten i sina respektive hembygder. Man möter i olika sammanhang en attityd till problem där grundinställningen verkar vara att väljarna inte ska lägga sig i vad som är bäst för dem eftersom den saken kan fullmäktiges ledamöter mycket bättre.

Ta bara frågan om sjukresor från Strömstad till Näl där den så kallade Ronden varit en livlina för alla de som inte kan ta sig till sjukhuset på ett rimligt sätt via allmänna kommunikationer. All kritik mot den indragna Ronden verkar i bästa fall gå in genom ena örat och ut genom det andra med ledamöter som rabblar upp en lista med olika typer av sjukresor som kan användas. Men det är faktiskt inte så enkelt att navigera i det påstått väl fungerande systemet.

ANNONS

Man får vara frisk och stark för att klara av det hela, men det är ju dess­värre inte alla de som är tvungna att göra resan

Det borde vara obligatoriskt för de ledamöter som ansvarar för sjuk­resor att försöka ta sig från Strömstad till Näl utan bil, gärna med något simulerat handikapp och gärna med lite tidspress för att passa en viss läkartid. Och gärna med allmänna kommunikationer för att hålla nere kostnaderna. Sedan ska de också resa tillbaka samma dag. Man får vara frisk och stark för att klara av det hela, men det är ju dess­värre inte alla de som är tvungna att göra resan. Men gör gärna ett försök!

Det kanske visar sig att Ronden behöver återinsättas ganska omgående. Åtminstone tills man får något alternativ som är acceptabelt. För tillfället står den tidigare använda bussen i ett garage och samlar damm. Ronden med en kostnadsmässigt högst tveksam besparing på 1,2 miljoner borde ligga på växelpengarnivå för en region som hade råd att ge alla medarbetare 125 miljoner i julgåva att dela på.

Nu går vi in i ett nytt år och med tanke på att det dessutom är ett valår så är det inte fel att se över situationen på ett lite mer välvilligt, eller om man så vill valvänligt, sätt. Strömstad är trots allt en av bara fem städer i Bohuslän och det borde närmast vara genant att regionens sjukvårds­utbud stadigt försämras samtidigt som det bevisligen gradvis förfaller. Nyligen genomförda ändringar i regionens regelbok, den så kallade ”kokboken” borde dock kunna ha en positiv effekt på vårdutbudet i Strömstad och vända detta förfall.

ANNONS

Därför är det glädjande att den nytillträdde ansvarige för sjukvården i norra Bohuslän, Pär Lundqvist (L), visat sig positiv till att redan i januari hålla ett digitalt möte med bland annat representanter for Jour Strömstad, och få en genomgång av hela problematiken och de möjligheter som uppenbart finns för att förbättra och utveckla den lokala och nära sjukvården.

Stein Rukin

Jour Strömstad

LÄS MER:Ronden och lönsamheten

LÄS MER:Svara på vad som ska ersätta Ronden

ANNONS