Yngve Berlin (KP), Lysekil.
Yngve Berlin (KP), Lysekil. Bild: Ingvar Spetsmark

Fortsatt mörkläggning om närsjukhusen

”Tondöva och verklighetsblinda politiker och byråkrater ger sig inte, Strömstad och Lysekils närsjukhus skall försvinna”, skriver Yngve Berlin, Kommunistiska Partiet i Lysekil.

ANNONS
|

Ny politisk majoritet i region- och ”sjukvårdsnämnder”! Men samma gamla fjärrstyrda nedskärningspolitik från VG regionens politiska och byråkratiska ledning.

Tondöva och verklighetsblinda politiker och byråkrater ger sig inte, Strömstad och Lysekils närsjukhus skall försvinna.

Hur tänker styrelsemän och kvinnor att ”Nära sjukvård” skall fungera och vara rättvist tillgänglig när man undergräver befintliga Närsjukhus existens?

I en artikel i Strömstads Tidning förklarar Annica Erlandsson (S) ordförande i Delregional sjukvårdsnämnd norra, hur man ”tänker”.

LÄS MER:Närsjukhusen en ödesfråga de kommande åren

”Vi har visat att närsjukhusen bara används till halva beställningen som vi har lagt. Människor väljer att inte åka dit. Det finns dessutom ingen som vill jobba så. Det blir väldigt ensamt. I framtidens sjukvård vill man ha kollegor.”

ANNONS

”Halva beställningen”!? Varför beställer man vård (business) istället för att själv ansvarsfull driva den efter behov, så att ”människor väljer att åka dit”? (istället för att sitta i väntrum i Uddevalla eller på Näl)

Och, ”ingen vill jobba så”!?

När Nu- sjukvården november 2022 ”tvingades” ta tillbaka driften av Närsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors var det inga som helst problem att behålla personalen. Det ingår i normala människors moraluppfattning att göra ett bra jobb för dem man skall tjäna, det gäller inte minst sjukvårdspersonal.

Och det borde faktiskt ingå i sjukvårdspolitikers uppdrag att ge dem bästa tänkbara möjligheter att utföra sitt jobb, och kunna rekrytera arbetskamrater.

Ett beslut att utveckla närsjukhusen gynnar vårdtagare och personal, i motsats till den ”framtidsvision” S-ordföranden gör sig till tolk för.

Men insikten om och respekten för de vårdbehövande och personalens verklighet försvinner i byråkratins korridorer. Att placera en passare på en karta över Bohuslän, göra cirklar och dribbla med befolkningsstatistik är så långt från seriös sjukvårdsplanering man kan komma.

En entusiastisk yrkesstolt personal i närsjukvård som saboteras och har nedläggning hängande över sig, (och ändå gör ett fantastiskt arbete) har naturligtvis gränser, det vet VG-strategerna.

Kan inte se annat än att VG-ledningens plan är att avlöva verksamheten på närsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors för att bli ”sannspådda” i att sjukhusen inte fungerar tillfredsställande.

ANNONS

”Som man ropar i korridoren får man svar”.

Att f.d. sjukvårdsstyrelsen bytt namn, blivit fråntagen budget för närsjukhusen och förvandlats till en informationsbyrå och krockkudde i VG-regionens beslutshierarki gör inte saken bättre.

I ett 100 procent enigt uttalande (14/12 2022) i frågan om närsjukhusen krävde Lysekils kommunfullmäktige att Lysekils sjukhus måste utvecklas, inte avvecklas. Det står vi fast vid.

Yngve Berlin

Kommunistiska Partiet Lysekil

LÄS MER:Kent Hansson: "Jag måste visa Strömstadsbornas behov"

LÄS MER:Närsjukhusen en ödesfråga de kommande åren

LÄS MER:Kent Hansson om regionens signaler: ”Det blir inget nytt sjukhus i Håby”

LÄS MER:Regionens sjukhusplan i Håby kan skrotas: ”Fått kalla fötter”

ANNONS