Marie E Kristiansen, Jörgen Molin och Simone Fischer Cederbratt är tre av moderaterna i Strömstads fullmäktige.
Marie E Kristiansen, Jörgen Molin och Simone Fischer Cederbratt är tre av moderaterna i Strömstads fullmäktige. Bild: Arkiv

Det behövs mer omfattande stöd till restaurangerna

Moderaterna Strömstad: Kommunen borde kunna göra mer för att hjälpa dessa företagare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Restaurangbranschen är mycket hårt drabbad av pandemin. Det finns ingen bransch som har fått så många och hårda restriktioner som den. Restriktionerna är anpassade till de stora städerna, men gäller också i vår kommun.

Många näringsidkare i var kommun har gjort en fantastisk insats genom att ändra sin verksamhet och anpassa den efter dagens situation, men det råder ingen tvekan om att våra restauranger genomgår enormt tuffa tider.

Vi moderater har länge efterlyst en dialog mellan kommunen och restaurangbranschen som liknar den dialog som man har haft med våra företag inom handelsnäringen, men det har kommunledningen (S) inte hörsammat.

Kommunen borde kunna göra mer för att hjälpa dessa företagare

Moderaterna anser att kommunen borde kunna göra mer för att hjälpa dessa företagare. Under kommunstyrelsens möte den 3 mars väckte vi ett initiativ­ärende om ett krispaket för just restaurangbranschen där vi önskade utreda möjligheterna att ge en avgiftsbefrielse för utomhusserveringar, serveringstillstånd och serveringstillsyn för 2021. Enligt taxebestämmelserna är en nedsättning möjlig att genomföra om det finns särskilda skäl. Vi anser att effekterna pandemins restriktioner ger branschen uppfyller de kraven, dock måste man veta vilken ekonomisk påverkan ett sådant beslut skulle få för kommunen innan man kan fatta ett sådant beslut.

ANNONS

I stället för att behandla vårt initiativärende, begränsade kommunledningen en möjlig kraftfull insats genom ett eget initiativ­ärende om avgiftsbefrielse men då bara för uteserveringarna med hänvisning till att vårt initiativ var för omfattande och skulle ta för lång tid att utreda. Kommunledningen orkade bara plocka ut ett russin ur den fina kaka som vi ville baka.

Vi moderater anser att ett mer omfattande stöd behövs för restaurangnäringen, och framförallt en dialog med en bransch som har drabbats orimligt av myndigheters restriktioner.

Marie E Kristiansen

Jörgen Molin

Bengt Göran Bergstrand

Dag Wersén

Simone Fischer Cederbratt

Ola Persson

Fullmäktigegruppen, Moderaterna i Strömstad

ANNONS