Moderaternas Marie Edvinsson Kristiansen (arkivbild).
Moderaternas Marie Edvinsson Kristiansen (arkivbild). Bild: Arkiv

Det är för litet elevunderlag till öskolorna

Moderaterna: Därför yrkade vi på att pausa undervisningen på Kosters och Tjärnös skolor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik till Inger Bohlin.

LÄS MER:Tänk nytt, Strömstads skolpolitiker

Hej Inger, för att svara på din fråga om vad som ligger till grund för vår uppfattning om att det är svårt att garantera skollagen på öskolorna refererar vi till handlingarna ifrån Bun 24/2 där det står i under­laget sid. 209:

”Barnperspektiv (FN:s barnkonvention):

Eleverna kan inte erhålla den undervisning de har rätt till med så litet elevunderlag per klass, bland annat på grund av att flera moment i undervisningen, utifrån gällande styrdokument, ska genomföras i grupp.

Juridiskt perspektiv:

Huvudmannen ansvar för att utbildning genomförs i enlighet med skollagen med övriga föreskrifter med stöd i skollagen vilket inte är genomförbart med den småskalighet som finns på Koster och Tjärnö skola.”

ANNONS

Med småskalighet menas det att elevunderlaget är ifrån ensam elev till fyra elever i sin klass nästa läsår förutsatt att man väljer respektive skola.

Det är grunden till att Moderaterna yrkade på att pausa undervisning på Bun 24/2. Förslaget att pausa undervisning röstades ner av samtliga övriga partier till fördel för att ta ställning till skolverksamheten, dvs lägga ned eller behålla.

Vi har haft fritt skolval sedan 1992 i Sverige och den information vi fått till oss är att t.ex. på Tjärnö skola är elevunderlaget större än antalet elever som väljer att gå på Tjärnö. På frågan om samverkan med fastlandet så gör man det till viss del redan idag för att få ihop verksamheten.

Vi hoppas att det ger svar på dina frågor om på vilka skäl, skolval och samverkan vi uppfattade i din insändare.

Moderaterna i Strömstad

LÄS MER:Öskolorna är skärgårdens pulsåder

ANNONS