Lily Karlsson ställer sig frågande till kulturens utveckling i Strömstad.
Lily Karlsson ställer sig frågande till kulturens utveckling i Strömstad.

Debatt: Strömstad lever på eldsjälar – som kämpar dagligen

Är eldsjälarnas slit för intet när politikerna lägger krokben för kulturen, det frågar sig insändarskribenten Lily Karlsson.

ANNONS
|

Vår vackra stad, Strömstad, en av de mest attraktiva städerna i Sverige. Här finns närheten till havet, solen, måsarnas skri, musiken på caféer och parker, maten på en mängd olika restauranger, krabbfiske för barnen, sporten, dansen, barnteatrar och sagostunder. Här finns något för alla långt in på småtimmarna när sommarens varma nätter omfamnar oss. Men vad händer när musiken dör ut?

Vi har nu ett samarbete i Strömstad mellan kommunen och Strömstad & CO Förening. Målet? Att... *tar på sig läsglasögonen* skapa en levande, attraktiv stad, evenemang och mötesplatser, få fler stolta Strömstadbor samt fördjupa stadens identitet med... storytelling genom natur och kulturarv.

ANNONS

Läs det där en gång till.

Skapa. Det syftar på att det inte redan finns, eller hur? Att staden inte är attraktiv, att mötesplatser inte finns och att evenemang är ett nytt koncept.

Missförstå mig rätt, fantastiskt bra att kommunen startar upp och lyfter – men det är ju inte verkligheten, eller hur? Det är inte ett nytt koncept, Strömstad är redan en attraktiv stad, även om politikerna vill få det att se ut som deras nya idé.

Kulturen, det var ju det som kommunens politiker drar in på. De eldsjälar som skapar kulturen, visar upp vårt kulturarv, håller i aktiviteter, bjuder in teatergrupper och bokar konserter, instruerar våra fantastiska dansare, lär upp våra ambitiösa musiker, skapar mötesplatser på bibliotek och kulturskola – de sopas nu under mattan så politikerna kan ”starta upp” sin nya idé. Som om kulturarbetarnas arbete saknar värde. Som om deras år av slit och engagemang inte är värt något.

Sedan klappar politikerna varandra på axeln och tycker de är så bra som "skapar" en levande attraktiv stad och förväntar sig att stadens medborgare ska vara stolta.

Vet politikerna hur mycket arbete som krävs för att starta upp något i Strömstad? Hur viktig dansen är för ungdomars mentala hälsa, individuella utveckling och identitet? Hur viktigt kulturskolan och biblioteket är som mötesplats och förutsättning för ett berikat liv för så många invånare? Hur viktig kultur är för välfärden? Hur viktig kulturen är för medborgarnas psykiska och fysiska hälsa?

ANNONS

För det var väl kulturen vi ville bevara?

Strömstad lever på eldsjälar, personer som kämpar dagligen för att göra Strömstad till en trygg, levande, kulturell och attraktiv mötesplats. Men precis som elden så behöver dessa eldsjälar förutsättningar och möjligheter för att frodas. Om kommunen drar in på lokaler, pengar, personal – kommer de brinna ut. De får inget syre, inget bränsle och ingen värme.

Gunilla Svantorp (S) med flera, skrev 2016 en motion till riksdagen med en motivering för kulturens vikt i välfärden:

"Sveriges grundlag slår fast att den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Kulturen spelar en viktig roll i samhället och är en del av vår identitet."

Hon menar att kulturen bidrar till ett rikare samhälle att leva i. Om jag förstod Strömstads kommun och Strömstad & COs mål rätt så vill de ha samma resultat – ett rikare samhälle att leva i?

Hur ska vi kunna fördjupa vår identitet, som har varit en stad fylld av talangfulla ungdomar, ett kulturliv för hela familjen och en stad där du kan utveckla din identitet oavsett vem du är, om vi drar in på lokaler och förutsättningar? Här finns hockey, fotboll, taido, musik, dans, konst, litteratur, poesi, inspiration och kreativa människor som sätter Strömstad på kartan. Är deras arbete och slit för intet?

ANNONS

Ta vara på det vi har, kära politiker, istället för att klappa varandra på axeln – klappa våra eldsjälar på axeln och ge dem förutsättningar att brinna! Bygg på det vi redan har istället för att kasta år av arbete i sjön.

Eller är målet att byta identitet och enbart bli kända som handelsstad? Med massa affärer och godis. Två Systembolaget på samma gata. Det går också, om det är det ni ser som kulturarv. Så kan musiken och kulturen sjunga sin sista refräng och låta eldsjälarna brinna ut.

Lily Karlsson

ANNONS