Det är otroligt att inte ta vara på en resurs som rehabbassängen, skriver Ingela Skärström.
Det är otroligt att inte ta vara på en resurs som rehabbassängen, skriver Ingela Skärström. Bild: Marita Adamsson

Debatt: Dags att leva upp till varumärket – ta vara på rehabbassängen

Ingela Skärström: ”Havet i centrum och livet i fokus! Ett väl genomarbetat och fint platsvarumärke. Nu är det dags att leva upp till livet i fokus.”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Dags att se till friskhet och hälsa. Dags att ställa om, tänka nytt. Dags att utveckla Sjukhuset till Friskhuset.

Det är otroligt att inte ta vara på en resurs som rehabbassängen i en kommun där den redan finns och fungerar. Ingen investering behövs, kunnig personal finns. För en kommun där vatten i alla tider varit centralt, som kurort, (Surbrunn) med spa-hotell och kallbadhus, borde rehabbassängen vara en självklarhet.

Vatten är hälsa, vatten ger bra träning för kroppar som inte är sjuka men som inte heller är friska. Skall då inställningen ”inte vårt ansvar” som är svaret från kommunens företrädare och husets ägare samt från regionen, när vi frågar om nerläggningen få förstöra en befintlig resurs?

ANNONS

Ta ansvar, ställ om, hjälps åt, region och kommun har olika ansvarsområden men det är våra skattepengar som betalar

Förstöra för alla som behöver träna mycket och där vattenträningen är en viktig omväxling till vanlig träning som också sker.

Regionen, som nu ovilligt driver verksamheten i huset vidare efter att upphandlingen av driften misslyckats och avtalet med Aleris gått ut, vill inte fortsätta med driften av rehabbassängen. Enligt företrädaren Peter Heie har regionen ansvar för sjukvård och inte friskvård.

Gränsen mellan friskvård och sjukvård är teoretiserad. För de som drabbats av t.ex. stroke är inte friska men inte heller sjuka, vem ansvarar för att deras liv blir så bra som möjligt? När livslång eller i alla fall många års rehab är deras väg till ett drägligt liv.

Eftersom regionen inte verkar ha planer på att driva verksamheten vidare över längre tid utan ny upphandling skall göras, är det märkligt att man börjar med att stänga rehabbassängen. Därmed avbryter man pågående verksamheter och gör livet tufft för de som nu använder bassängen.

Ta ansvar, ställ om, hjälps åt, region och kommun har olika ansvarsområden men det är våra skattepengar som betalar, vi bryr oss inte om vem som driver, men att våra skattepengar används på bästa sätt för oss.

Ingela Skärström

Mormor till Philip som fick en hjärnblödning och stroke vid 3,5 ålder och som tränar i bassängen.

ANNONS
ANNONS